Evenimentele săptămânii 20 – 26 martie 2017



UE este satisfăcută de angajamentele Gazprom privind pieţele gazelor din Europa Centrală şi de Est

Comisia Europeană s-a declarat luni satisfăcută de angajamentele prezentate de către grupul rus Gazprom faţă de preocupările Executivului comunitar în materie de concurenţă în ceea ce priveşte pieţele gazelor din Europa Centrală şi de Est şi a invitat toate părţile interesate să îşi prezinte observaţiile cu privire la aceste angajamente.

„Considerăm că angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale în Europa Centrală şi de Est, la preţuri competitive. Aceste angajamente abordează preocupările noastre în materie de concurenţă şi oferă o soluţie orientată spre viitor, care este în concordanţă cu normele UE. De fapt, ele contribuie la o mai bună integrare a pieţelor gazelor naturale în regiune”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Gazprom este furnizorul dominant de gaze în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. În luna aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiecţiunile în care şi-a exprimat opinia preliminară potrivit căreia Gazprom a încălcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globală de compartimentare a pieţelor gazelor din Europa Centrală şi de Est.

Comisia Europeană a precizat luni că angajamentele asumate de Gazprom îndeplinesc obiectivele fixate de UE în ceea ce priveşte problemele de concurenţă menţionate, asigurându-se că: restricţiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o dată pentru totdeauna şi că se va facilita acest flux transfrontalier de gaze pe pieţele de profil din Europa Centrală şi de Est; preţurile gazelor naturale din Europa Centrală şi de Est reflectă preţuri de referinţă concurenţiale şi Gazprom nu poate recurge la niciun avantaj referitor la infrastructura de gaze naturale pe care l-a obţinut de la clienţi prevalându-se de poziţia sa pe piaţa aprovizionării cu gaze.

În aceste condiţii, Executivul comunitar a invitat cele opt state din Europa Centrală şi de Est să îşi prezinte observaţiile cu privire la aceste angajamente în termen de şapte săptămâni de la data publicării lor în Jurnalul Oficial. După ce va examina toate observaţiile primite, Comisia va determina, prin emiterea unei opinii definitive, dacă angajamentele reprezintă un răspuns satisfăcător la preocupările sale în materie de concurenţă.

În cazul în care Gazprom nu va respecta angajamentele, Comisia poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri mondială a companiei, care în 2015 s-a ridicat la 82,9 miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES