Evenimentele săptămânii 6 – 12 martie 2017



Trei sferturi dintre francezi se opun renunţării la euro

Aproape trei sferturi dintre francezi sunt împotriva ieşirii din zona euro şi întoarcerii la franc, a arătat un sondaj făcut public vineri, Este o veste proastă pentru candidata de extremă dreapta la preşedinţia Franţei Marine Le Pen, care susţine un aşa-zis Frexit, relatează Reuters.

Potrivit sondajului realizat de institutul Elabe şi publicat în Les Echos, circa 72% dintre francezi sunt împotriva renunţării la moneda unică europeană şi revenirii la o monedă naţională, iar 44% sunt „ferm opuşi” unei astfel de evoluţii.

Marine Le Pen – plasată constant pe primul loc în intenţiile de vot în primul tur de scrutin prezidenţial, însă dată perdantă în turul decisiv – a afirmat că doreşte organizarea unui referendum cu privire la apartenenţa Franţei la Uniunea Europeană şi ieşirea ţării sale din eurozonă, cu introducerea unui nou franc francez.

Sondajul Elabe a mai indicat pe de altă parte că francezii nu sunt prea entuziaşti faţă de situaţia actuală a UE, 37% dintre cei intervievaţi apreciind că apartenenţa la clubul celor 28 are „mai multe dezavantaje decât avantaje”. Ceva mai puţini, 31%, au fost de părere că avantajele primează, iar 32% au spus că părţile bune şi cele rele sunt la egalitate.

Sondajele de opinie indică înfrângerea Marinei Le Pen în alegerile prevăzute pentru 23 aprilie şi 7 mai de către candidatul centrist Emmanuel Macron sau de către conservatorul Francois Fillon, menţionează Reuters.

Sursa: AGERPRES