Ruperea cercului vicios al sărăciei și precarității



Europa dorește reducerea sărăciei și pentru aceasta, Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD) este instrumentul financiar cel mai indicat. Fondul a fost lansat în martie 2014 cu obiectivul principal de a rupe cercul vicios al sărăciei și precarității. Prin intermediul său, se oferă asistență persoanelor fizice, familiilor, gospodăriilor sau grupurilor de persoane din statele membre ale UE. Întrucât, la nivelul UE există o divergență tot mai mare în ceea ce privește precaritatea, atât în cadrul statelor membre, cât și între acestea, FEAD permite statelor flexibilitatea în adaptarea la situația națională proprie, prin identificarea grupurilor specifice de persoane pe care le va sprijini.

Deși abordările naționale diferă și pot viza nevoi sau provocări specifice cu care se confruntă o regiune anume, grupurile de bază avute în vedere pentru asistență alimentară și/sau materială sau pentru măsuri de incluziune socială sunt: persoane care se confruntă cu sărăcia; persoanele fără adăpost; copiii; vârstnicii; persoanele cu handicap; persoanele care trăiesc în zone îndepărtate; familiile de imigranți.

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre modul cum funcționează acest fond de ajutorare și să vă convingeți că “mai mult decât o simplă sursă de finanțare, FEAD este și o rețea”, tot ce aveți de făcut este să veniți la Centrul Europe Direct Argeș pentru a consulta această publicație.

Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2016