Date limită depunere proiecte – Februarie 2016



Sesiune de finantare pentru proiecte culturale

 In cadrul sesiunii din anul 2016, Uniunea Arhitectilor din Romania scoate la concurs finantarea proiectelor publice propuse de terti din Fondul „Timbrul de Arhitectura”.

Potrivit Legii 35/1994 si a OMCC 2823/2003, din Fondul Timbrului Arhitecturii (FTA) se pot finanta, in limita sumelor aprobate anual de Senat, proiecte cu caracter cultural si social din domeniul de manifestare si activitate al UAR. Aceste proiecte pot fi propuse de operatori culturali cu sediul in Romania:

  • organizatii non-guvernamentale care au statut de persoane juridice de drept privat care desfasoara activitati culturale;
  • institutii publice care organizeaza activitati culturale, altele decat cele care fac parte din programul minimal finantat prin bugetul Statului.

Se definesc urmatoarele categorii de proiecte:

1. Programele si proiectele proprii ale UAR vor fi aprobate direct de catre Senat in limita bugetului FTA. Conform strategiei cultural-sociale a UAR, aceste programe sunt:
a) Centrul cultural al UAR;

b) Bienala de Arhitectura Bucuresti;

c) Bienala de Arhitectura de la Venetia;

d) Casele de Odihna si Cultura ale Arhitectilor;

e) Serviciul de Asistenta Sociala.

2. Alte proiecte sprijinite direct de UAR:

a) Premii si burse speciale, subventii pentru tinerii arhitecti;

b) Manifestari deosebite dedicate arhitectilor seniori;

c) Proiecte culturale de socializare a membrilor UAR;

d) Manifestari dedicate studentilor arhitecti.

3. Proiecte externalizate de tipul Observatorul Urban (OU), program cultural apartinând UAR. Acestea vor trebui sa raspunda urmatoarelor doua conditii principale:
a) Sa se incadreze in obiective principale ale OU: având caracter civic, critic si de informare;
b) Bugetul lor sa nu depaseasca suma prevazuta prin bugetul anual.
Aplicatiile acestor proiecte vor trebui sa respecte un regulament-cadru propriu si un caiet de concurs. Proiectele depuse vor fi evaluate si selectionate de catre un juriu format din board-ul OU si un reprezentant al comisiei de selectie a proiectelor din cadrul UAR.

4. Proiecte externalizate care nu sunt predefinite de catre UAR, sprijinite direct de UAR, supuse procedurii curente de selectie. Acestea vor trebui sa respecte principiile expuse in capitolul B.

Conform statutului si strategiei UAR, dintre proiectele externalizate vor fi incurajate cele legate de:

a)      Publicatii noi de specialitate (biografii de arhitecti, monografii de localitati/ansambluri, studii istorice pentru cladiri susceptibile de a deveni monumente);

b)      Publicatii vechi retiparite/reactualizate, carti de memorii;

c)      Salvgardarea arhivelor de arhitectura, documente de arhitectura din România, machete si relevee de cladiri;

d)     Expozitii de arhitectura româneasca, retrospective.

Tematici eligibile

a) Biografii de arhitecti notabili (studii, profesori, exercitarea meseriei, lucrari, opere in Lista Monumentelor Istorice, evaluare, contributii la dezvoltarea domeniului etc.);
b) Producerea, conservarea si punere in valoare a documentelor de arhitectura (relevee, material fotografic etc.) din România, privind strazi, galerii, scuaruri, piete, istoric, planuri, desfasurari, vederi detaliu si ansamblu, vederi aeriene etc.;
c) Monografii de cladiri monumentale (situare, istoric, valori, descriere, planuri, sistem constructiv, materiale, fatade, fotografii, autor, executant, comanditar);
d) Tratate, dictionare, ghiduri (cercetari de istorie si teorie, cronologii, monografii regionale, instrumente de lucru cu caracter enciclopedic, indrumare turistice privind obiecte de arhitectura, ansambluri, zone etc.);
e) Actiuni de salvgardare si punere in valoare a obiectivelor cu semnificatie culturala;
f) Actiuni de incurajare efectuate de catre  tinerii arhitecti si  membrii UAR in vederea implicarii civice in probleme ce tin de cadrul construit al localitatilor;
g) Ateliere, scoli de vara, workshop-uri ce implica dobândirea de catre tinerii arhitecti a unei practici in meserii traditionale specifice lucrarilor de restaurare a cladirilor.

Plafonul maxim care poate fi solicitat este de 30.000 lei.

Se acorda finantari nerambursabile pentru proiecte culturale de interes national derulate incepand din luna martie pana in data de 14 noiembrie 2015, in limita fondurilor bugetare alocate cu aceasta destinatie, aprobate de Senatul UAR, in valoare totala de 265.000 lei.

Suma alocata va fi deblocata in trei transe a câte de 30% (la semnarea contractului), 30% (la acceptarea raportului intermediar) si de 40% (la acceptarea raportului final de catre UAR). Beneficiarii sunt rugati sa aiba in vedere faptul ca ultima transa se deconteaza doar dupa ce acestia au efectuat cheltuielile aferente.

Solicitările se trimit la adresa secretariatului Uniunii Arhitectilor din Romania, str. Demetru Dobrescu nr. 5, Bucuresti, Sector 1. Termen limită pentru depunere la secretariatul UAR sau data postei 8 februarie 2016.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Regulament privind finantarea proiectelor culturale si sociale ale UAR
Anexa 3B (fisa antecalcul pentru proiecte editoriale)

Orizont 2020: Cerere de propuneri de proiecte pentru inovatie bazata pe bio pentru bunuri si servicii sustenabile

Cererea de propuneri  de proiecte “Inovatie bazata pe bio pentru bunuri si servicii sustenabile – sprijinirea dezvoltarii unei bioeconomii europene” din cadrul programului European “Orizont 2020” a fost deschisa de Comisia Europeana.

Termen limita:: 17 februarie /13 septembrie 2016

Bugetul este de 12.000.000 de euro, iar rata de cofinantare variaza in functie de tipul de actiune.

Eligibile sunt statele membre UE, tari asociate la program si organizatii internationale, iar beneficiar poate fi orice entitate constituita legal in tarile participante la program.

Topicurile pe care se poate aplica pentru cofinantare:

BB-01-2016: Scheme sustenabile pentru economia bazata pe bio – 17 februarie si 13 septembrie 2016/acṭiuni de cercetare si inovare (RIA) 5.000.000 euro.

Propunerile vor dezvolta sisteme sustenabile pentru produsele ecologice construite pe:

  • sisteme existente pentru biomasa si bioenergie, inclusiv biocombustibili;
  • activitatea Comitetului de Standardizare privind standardele pentru ‘produse bazate pe bio – criteriile de sustenabilitate” si „produse bazate pe bio – evaluarea ciclului de viata”;
  • activitaṭi anterioare privind metodele de evaluare a ciclului de viaṭa (LCA) pentru produsele ecologice.

BB-04-2016: Solutii si instrumente inteligente in sisteme de productie forestiere, promovand o rezerva regenerabila sustenabila a lemnului de calitate pentru o bioeconomie in crestere – 17 februarie 2016/acṭiuni de inovare (IA) 6.000.000 euro.

Propunerile ar trebui sa urmareasca sa dezvolte o serie tehnologii de ultima ora in ceea ce priveste masurile forestiere incepand de la rasad/replantare, pana la recoltare. Activitatile ar trebui sa vizeze in mod direct realizarea de planuri si acorduri sau planificari pentru produse, procese sau servicii noi, modificate sau imbunatatite. In acest scop, ele pot include realizarea de prototipuri, testari, demonstraṭii, activitaṭi-pilot, validarea produselor pe scara larga si replicarea pe piata. IMM-urile active in sectorul forestier sunt in mod special incurajate sa participe in consortii.

BB-06-2016: Dimensiunea regionala a industriilor bazate pe conceptul bio – 17 februarie 2016/actiuni de coordonare si sprijin (CSA) 1.000.000 euro.

Propunerile vor crea o platforma a partilor interesate constituita din organizatii regionale si locale (autoritati regionale/locale sau agentiile mandatate sau clustere) interesate in dezvoltarea de strategii ambitioase pentru sprijinirea produselor bio/industriilor bazate pe bio, cu scopul de a atrage noi investitii in proiecte industriale. Bazandu-se pe „regiuni demonstrative model”, studiile de caz de succes trebuie sa fie impartasite si transpuse in alte regiuni europene interesate. Industriile, regiunile si investitorii trebuie sa fie reuniṭi pentru a stabili un dialog eficient, astfel incat cererea si oferta sa poata fi aliniate, stabilindu-se cele mai bune practici si exemple care pot fi urmate de alṭii.

Data limita pentru depunerea aplicatiilor este 17 februarie, respectiv 13 septembrie 2016.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul aplicantului

Erasmus+: Asigurarea calitatii la nivel european pentru o mai buna transparenta si recunoastere a competentelor si a calificarilor

Comisia Europeana a lansat o noua cerere de propuneri de proiecte Erasmus+ pentru anul 2016 „Asigurarea calitatii la nivel european pentru o mai buna transparenta si recunoastere a competentelor si a calificarilor”, actiunea-cheie 3: “Sprijin pentru reformarea politicilor – sprijin pentru instrumentele de politica europeana”.

Termen limita: 29.02.2016

Buget alocat: 400.000 EUR

Obiective specifice

Acest apel isi propune testarea posibilelor proceduri, mecanisme si criterii de calitate la nivel european, care s-ar putea aplica pentru:

  • raportarea la Cadrul european al calificarilor (CEC) a calificarilor internationale sau a sistemelor sau cadrelor de calificari sectoriale internationale, precum si pentru acordarea calificarilor internationale legate de CEC;
  • raportarea la CEC a potentialelor profiluri europene de calificari de baza si pentru acordarea calificarilor in baza acestora, in scopul de a crea premisele pentru obtinerea increderii in nivelurile si procedurile de sprijinire a recunoasterii calificarilor care decurg din profilurile europene de calificari de baza si de imbunatatire a recunoasterii formale si de facto a calificarilor internationale

Actiunile finantate

Cererea de propuneri va oferi finantare prin:

Tema A: Raportarea la CEC a unui sistem sau cadru de calificari sectoriale internationale si descrierea principiilor de asigurare a calitatii, a mecanismelor si a posibilelor criterii de calitate pentru acesta si pentru acordarea calificarilor care decurg din acesta;

Tema B: Raportarea la CEC a uneia sau a mai multor calificari internationale si descrierea principiilor de asigurare a calitatii, a mecanismelor si a posibilelor criterii de calitate pentru acordarea acestor calificari;

Tema C: Realizarea unuia sau mai multor potentiale profiluri europene de calificari de baza pe baza profilurilor ocupationale ESCO, raportarea acestora la CEC si descrierea principiilor de asigurare a calitatii, a mecanismelor si a posibilelor criterii de calitate pentru acordarea calificarilor care decurg din acestea. Având in vedere ca versiunea completa a ESCO va fi publicata pâna in 2017, solicitantul trebuie sa selecteze una sau mai multe ocupatii ISCO de nivel 4. Profilurile ocupationale ESCO relevante vor fi furnizate dupa atribuirea proiectului-pilot.

Tari eligibile

  • statele membre ale UE;
  • tarile candidate si potential candidate care beneficiaza de o strategie de preaderare, in conformitate cu principiile generale si cu clauzele si conditiile generale de participare a acestor tari la programele Uniunii stabilite in acordurile-cadru, in deciziile Consiliului de asociere sau in acordurile similare respective si sub rezerva infiintarii unei agentii nationale Erasmus+;
  • tarile AELS care sunt parti contractante la Acordul privind SEE, in conformitate cu dispozitiile acestui acord;
  • tarile care intra sub incidenta politicii europene de vecinatate care au incheiat cu Uniunea acorduri in care se prevede posibilitatea participarii lor la programele Uniunii, sub rezerva incheierii cu Uniunea a unui acord bilateral privind conditiile participarii lor la program si sub rezerva infiintarii unei agentii nationale Erasmus+.

Candidati eligibili

  •  organizatiilor sau asociatiilor profesionale internationale;
  • organizatiilor sau asociatiilor profesionale nationale;
  • autoritatilor publice si private care au legatura cu cadrele nationale de calificari;
  • partenerilor sociali (la nivelul UE, national si sectorial);
  • centrelor de cercetare;
  • organismelor de atribuire publice si private;
  • furnizorilor de educatie si formare publici si privati;
  • organizatiilor publice si private de asigurare a calitatii sau de acreditare.

O organizatie poate depune o singura cerere.

Activitati eligibile

Activitatile pot incepe intre 1 iunie 2016 si 1 august 2016 si pot include controale documentare, analize, cercetare, cartografiere, sondaje, elaborarea de propuneri, testarea rezultatelor preliminare impreuna cu partile interesate, validarea rezultatelor, activitati de raportare si de coordonare cu Comisia (de doua ori pe an).

Toate activitatile trebuie sa aiba un caracter sau un impact international. Pentru a obtine rezultate notabile, trebuie sa fie implicat un grup mare, reprezentativ, de parti interesate din mai mult de doua tari.

Criterii de atribuire

  • relevanta (20 %);
  • calitatea modului de concepere si de punere in aplicare a proiectului (30 %);
  • calitatea echipei de proiect si a acordurilor de cooperare (de lucru) (30 %);
  • impactul si diseminarea (20 %).

Buget
Bugetul total alocat este estimat la 400 000 EUR.

Contributia financiara a UE nu poate depasi 75 % din totalul costurilor eligibile pentru actiuni. Valoarea maxima estimata a grantului va fi de:

  • 180 000 EUR in cadrul temei A;
  • 60 000 EUR in cadrul temei B;
  • 80 000 EUR in cadrul temei C.

Agentia isi rezerva dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile pentru cerere.

Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 29 februarie 2016, ora 12.00 (amiaza), ora Bruxelles-ului.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul programului

SmartGrants pentru ONG-uri – primul program de asistenta online pentru organizatiile nonprofit

Asociatia TechSoup Romania, cu sprijinul echipei Google Romania, lanseaza programul SmartGrants pentru ONG-uri, primul program de asistenta pentru ONG-urile romanesti care au acces la programul Google Ad Grants. Agentia digitala Canopy este partenerul programului SmartGrants pentru ONG-uri.

Termen-limita: 22.02.2016

Asociatia TechSoup Romania va face legatura intre organizatiile non-profit beneficiare ale grantului Google Ad Grants si absolventii programului Online Marketing Academy, certificati Google. Programul Google Ad Grants pentru ONG-uri este un program prin care organizatiile non-profit pot accesa un grant de publicitate online in valoare de 10.000 USD/luna. 50 de organizatii nonprofit vor fi selectate pentru a participa gratuit in program. Fiecare organizatie va lucra impreuna un absolvent de la Online Marketing Academy pentru a-si imbunatati perfomanta in mediul online si a folosi la maximum Ad Grants pe care il are la dispozitie. Absolventii OMA vor fi mentorati pe tot parcursul voluntariatului de trainerii lor din Online Marketing Academy.

Online Marketing Academy – OMA este programul gratuit ce se adreseaza studentilor care doresc sa-si dezvolte cunostintele despre marketingul online, instrumente online de promovare, Google Adwords & Google Analytics. Programul se afla acum in al patrulea an de desfasurare, dupa colaborarea cu peste 15 universitati din tara si peste 7000 de studenti pregatiti pana acum. OMA este un program al Fundatiei Leaders dezvoltat cu sprijinul Google Romania.

Eligibilitate

Ca sa poti beneficia de Google AdGrants, trebuie sa fii eligibil in programul Google for Nonprofits. Ca sa fii eligibil in programul Google for Nonprofits, trebuie sa fii validat de Programul TechSoup Romania ca organizatie eligibila: care functioneaza legal si indeplineste conditiile de eligibilitatea Google.

Conditii

Reprezentantii fiecarei organizatii trebuie sa completeze si  sa trimite formularul de inscriere pana la 22 februarie 2016. Motivatia organizatiei de a participa in acest program trebuie sa fie cat mai detaliata si explicita si sa fie valabila si peste 3, 6 sau 12 luni. Cele mai mari sanse le vor avea organizatiile care vor avea stabilit un obiectiv clar in acest program.

Dupa inscriere un juriu format din reprezentanti ai Asociatiei TechSoup si Google Romania vor selectiona 50 de organizatii participante in prima editie a SmartGrants.

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website

Regulament de participare

Formular de aplicare