Evenimentele săptămânii 25 – 31 ianuarie 2016



Comisia Europeană susţine că preţul cărnii de porc s-a stabilizat în ianuarie 2016

Comisia Europeană susţine că a oprit tendinţa de scădere a preţului cărnii de porc în luna ianuarie, graţie succesului unei măsuri de urgenţă decisă de miniştrii Agriculturii din cele 28 de state membre.

”Declinul preţurilor de la sfârşitul lui 2015 a fost frânat iar o uşoară creştere a preţurilor a fost constatată în ultimele săptămâni”, a declarat o sursă din interiorul Comisiei. Potrivit acesteia, preţul cărnii de porc a crescut cu 1% în prima jumătate a lunii ianuarie.

Executivul comunitar susţine că această stopare este o dovadă a succesului înregistrat de programul de stocare în regim privat a cărnii de porc, o măsură de ajutor introdusă la data de 4 ianuarie ‘cu rezultate pozitive’.

Anunţată încă din luna noiembrie, măsura a permis retragerea de pe piaţă a aproximativ 90.000 de tone carne şi produse din carne de porc, care au fost stocate pentru o perioadă de cinci luni, a precizat o sursă din apropierea acestui dosar. Este vorba de o cantitate echivalentă cu 4,5% din carnea de porc procesată lunar la nivelul Uniunii Europene. Comparativ, un program identic lansat în luna martie 2015 a fost considerat un eşec, în condiţiile în care au fost stocate doar 60.000 de tone de carne şi produse din carne de porc pentru o perioadă de două luni.

Un număr de patru state membre au participat masiv la programul de stocarea în regim privat a cărnii de porc: Germania, Spania, Danemarca şi Olanda. În schimb, în Franţa s-a înregistrat un grad de participare redus, chiar dacă crescătorii francezi de porcine înregistrează dificultăţi.

Stocarea în regim privat a cărnii de porc face parte din măsurile anunţat la sfârşitul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai Agriculturii din data de 7 septembrie 2015, când a fost Adoptat un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru a răspunde la criza prin care trece în prezent sectorul agricol.

Sursa: AGERPRES