Manual de drept european în materie de azil, frontiere și imigrație



Manualul de față oferă o prezentare generală a legislației aplicabile în domeniul azilului, gestionării frontierelor și imigrației, prin corelare cu dispozițiile dreptului Uniunii Europene și ale Convenției europene a drepturilor omului. Manualul tratează situația străinilor pe care îi numește de obicei resortisanți ai țărilor terțe, deși această denumire distinctă nu este relevantă pentru Convenția anterior menționată.

Manualul este destinat să asiste juriștii care nu sunt specializați în domeniul legislației în materie de azil, frontiere și imigrație; acesta se adresează avocaților, judecătorilor, procurorilor, poliției de frontieră, funcționarilor din serviciile de imigrare și altor instituții care lucrează cu autoritățile naționale, precum și organizațiilor nonguvernamentale și altor organisme care se pot confrunta cu probleme juridice în această materie.

In acest manual se regăsesc subiecte precum: accesul pe teritoriu și la proceduri, statutul și documente aferente, garanțiile procedurale și asistența juridică în cauzele privind azilul și returnarea, detenția și restricțiile privind libertatea de circulație, drepturile economice și sociale.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2014