National qualifications framework development in Europe



Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (CEDEFOP) a lucrat întotdeauna transparent și a recunoscut calificările încă din 1975, când a fost au fost înființate la Berlin.

În timp ce a luat diferite direcții și forme, motivația de a lucra cu privire la aceste probleme a fost întotdeauna de a reduce obstacolele dintre mobilitate și evoluție dincolo de frontierele naționale și instituționale.

În ceea ce privește cadrul calificărilor, încă din anul 1980, se remarcă o activitate care influențează direct politicile și practicile la nivel național și european.

Această publicație ilustrează modul în care au fost introduse și dezvoltate cadrele naționale de calificare, având o nouă prezentare a sistemelor de educație și formare profesională la nivel național.

Prima parte din raport oferă o imagine de ansamblu asupra principalelor tendințe ale cadrului calificărilor europene și o scurtă descriere a modului cum au fost concepute și structurate, dar și impactul acestora.

A doua parte prezintă pe scurt fiecare cadru național și modul în care a fost conceput și structurat pentru fiecare țară din Europa, descrierea fiind detaliată în tabele. Se observă cum fost alocate calificare în ceea ce privește nivelul de învățare și rezultatele.

Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2015.