Evenimentele săptămânii 4 – 10 mai 2015



Comisia Europeană a lansat o anchetă privind concurenţa în sectorul comerţului electronic în Uniunea Europeană, anchetă ce va permite identificarea posibilelor preocupări în materie de concurenţă de natură să afecteze pieţele comerţului electronic european.

Ancheta sectorială se va concentra, în special, pe barierele potenţiale ridicate de întreprinderi în calea comerţului electronic transfrontalier cu bunuri şi servicii, domeniu în care comerţul electronic este cel mai răspândit, de exemplu comerţul cu aparate electronice, îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi conţinut digital.

Informaţiile obţinute în urma anchetei la nivel sectorial vor contribui la o mai bună punere în aplicare a legislaţiei în materie de concurenţă în sectorul comerţului electronic transfrontalier la bunuri şi servicii. Unele dintre aceste bariere sunt ridicate chiar de întreprinderi.

Din ce în ce mai multe bunuri şi servicii sunt comercializate pe internet, dar creşterea vânzărilor electronice transfrontaliere în interiorul UE este din ce în ce mai lentă. În strategia sa privind piaţa unică digitală publicată miercuri, Comisia identifică o serie de bariere normative care constituie obstacole în calea comerţului electronic transfrontalier. Prin această iniţiativă se propune eliminarea acestor obstacole şi crearea unui spaţiu în care cetăţenii şi întreprinderile să beneficieze de un acces neîntrerupt la servicii şi să îşi poată efectua activităţile online în condiţii de concurenţă liberă, indiferent de cetăţenia sau de locul de reşedinţă al acestora.

Prin ancheta sectorială pe care Comisia o întreprinde în domeniul concurenţei vor fi colectate informaţii de pe piaţă în scopul de a se înţelege mai bine natura, prevalenţa şi efectele acestor bariere şi a altor bariere similare ridicate de întreprinderi, precum şi în scopul de a le evalua din perspectiva normelor antitrust ale UE.

În cazul în care, după analizarea rezultatelor, va identifica aspecte problematice specifice în materie de concurenţă, Comisia ar putea iniţia investigaţii menite să asigure conformitatea cu normeleUE privind practicile comerciale restrictive şi abuzurile de poziţie dominanta pe piaţă.

Sursa: Agerpres