Ore de informare europeană în școli și licee argeșene



Centrul Europe Direct Argeș a început noul an cu o serie de activități de informare în școli și licee argeșene. Acestea se desfășoară sub forma orelor de informare europeană și au scopul de a îi familiariza pe tinerii argeșeni cu ceea ce înseamnă și reprezintă Uniunea Europeană.

În acest sens, săptămâna trecută au fost derulate 2 activități la Școala Gimnazială Ion Minulescu dar și la Liceul de Artă ”Dinu Lipatti” din Pitești.

Cele două evenimente au vizat familiarizarea tinerilor cu țările membre ale Uniunii Europene și informarea lor cu privire la valorile artistice şi ştiinţifice ale ţărilor Europei.

Au fost punctate, obiceiuri și tradiții din țări ale Uniunii Europene și anumite sărbători naționale dintre cele mai diverse: Ziua Națională a Cehiei de comemorare a luptelor pentru libertate și democrație, Ziua Marelui „Nu” (28 octombrie, Grecia).

Tamborrada– sărbătoarea tobelor din pitorescul oraş San Sebastian (Spania), San Fermín – celebra sărbătoare a taurilor de la Pamplona (Spania), La Tomatio – festivalul roşiilor de la Valencia (Spania), Festivalul religios de la Braga, cunoscut datorită procesiunilor de pelerini desculţi (Portugalia), parada pisicilor (Belgia), covorul de flori din Grand Place (Belgia) sunt doar câteva exemple de festivități și parade naționale prezentate, care au suscitat interesul participanților.

Astfel, tinerii argeșeni au aflat cum Uniunea Europeană constituie un mozaic de culturi, obiceiuri şi tradiţii, pe cât de distincte, pe atât de fascinante.