Bugetul UE în țara mea – România



Bugetul UE este un instrument, prin care sunt puse în practică politicile UE. Acesta finanțează acțiunile pe care statele membre nu le pot finanța singure sau care sunt mai rentabile dacă își pun în comun resursele. Bugetul UE este adoptat printr-o procedură democratică: Comisia Europeană (organul executiv al UE) pregătește bugetul, iar apoi Consiliul Uniunii Europene (reprezentând statele membre ale UE, inclusiv România) și Parlamentul European (printre membrii căruia se numără și reprezentanți ai României alei în mod democratic) îl supun dezbaterii și convin asupra acestuia. Odată adoptat, bugetul este administrat fie în comun de către statele membre ale UE și Comisie, fie în mod direct de către Comisie.

În practică, 90% din bugetul Uniunii Europene este gestionat de administrațiile naționale sau regionale. Prin intermediul granturilor, al împrumuturilor și al altor forme de finanțare, bugetul UE oferă sprijin financiar pentru sute de mii de beneficiari: studenți, oameni de știință, ONG-uri, IMM-uri, orașe și regiuni și mulți alții.

Broșura de față prezintă subiecte de interes pentru cititori cu privire la proveniența fondurilor, cadrul multianual financiar 2014-2020, bugetul UE și România, proiecte europene pe anumite domenii precum infrastructură și transport, agricultură și dezvoltare, creștere economică și creare de locuri de muncă, sănătate și cercetare, educație și cultură, energie și mediu.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2014