Date limita depunere proiecte – Octombrie 2013



15 octombrie 2013 – Vizite de studiu pentru specialisti in educatie si formare profesionala

O vizita de studiu este o vizita pe termen scurt de 3, pana la 5 zile, pentru un grup restrans de specialisti si decidenti care reprezinta diferite grupuri de formatori in domeniul educational si profesional. Acestia sunt participanti la program care vor sa analizeze un aspect particular al educatiei pe tot parcursul vizitei intr-o alta tara participanta. Grupul este de obicei format din 10 pana la 15 participanti.
Vizitele de studiu sunt organizate la nivel local sau regional si sunt coordonate de Agentiile Nationale.
Vizitele de studiu reprezinta acum una din actiunile cheie ale programului transversal, al carui obiectiv este sa sprijine dezvoltarea politicilor si cooperarea la nivel european in domeniul invatarii pe tot parcursul vietii. Ele combina fostele vizite de studiu Arion, pentru decidentii din domeniul educational, din programul Socrates II cu vizitele de studiu Cedefop ale programului de mobilitate din cadrul Leonardo da Vinci II, pentru cei responsabili pentru educatie si formare profesionala.
Programul reprezinta un for de discutie, schimburi si instruire cu privire la temele de interes comun de la nivelul UE si serveste urmatoarele obiective:

  • sa le permita celor care exercita responsabilitati importante la nivel local, regional sau national sa isi imbunatateasca intelegerea aspectelor specifice din politicile de formare educationala si profesionala si a temelor de interes comun in alte tari;
  • sa continue consilierea reciproca si schimburile de idei si informatii intre toti cei care participa in program, inclusiv vizitatori si gazde;
  • sa imbunatateasca fluxul de informatii intre statele membre si la nivel european.

Participanti:

  • trebuie sa participe cei responsabili pentru formarea educationala si profesionala din tarile lor, cat si reprezentanti ai partenerilor sociali (angajatori, organizatii si sindicate).
  •  trebuie sa reprezinte toate partile din sistemul educational si de formare (educatie si formare generala, profesionala si tehnica) si ar trebui sa devina multiplicatori ai cunostintelor obtinute.
  • trebuie sa fie persoane care exercita responsabilitate la nivel local, regional si national si a caror expertiza poate fi folosita pentru a creste nivelul de constienta al celorlalti despre politicile si practica din alte tari participante si de a contribui la inovare si schimbarea politicilor.
  • sunt cetateni sau rezidenti permanenti intr-unul din cele 27 de state membre ale UE, in Macedonia, Islanda, Liechtenstein, Noregia, Elvetia, Turcia si Croatia.Procedura de candidatura pentru vizitele de studiu:
  • Candidatii care doresc sa ia parte la o vizita de studiu ar trebui sa completeze formularul online de candidatura de pe site-ul Cedefop: http://studyvisits.cedefop.europa.eu.
  • Procedura este definita de catre fiecare tara participanta in parte, tinandu-se cont de procedurile agreate si de criteriile de selectie a participantilor din programul Invatare pe tot parcursul vietii (Lifelong Learning Programme).            

Data limita: 15 octombrie 2013

Mai multe informații: http://www.cedefop.europa.eu

30 octombrie 2013 – Programul Daphne (2007-2013)

Acest program urmareste sa contribuie la protejarea copiilor, tinerilor si femeilor impotriva oricarei forme de violenta si sa atinga un nivel ridicat al protejarii sanatatii si coeziunii sociale.
Programul are ca obiectiv specific sa contribuie la prevenirea si combaterea oricarei forme de violenta indreptata impotriva copiilor, tinerilor si femeilor, in viata publica sau privata, inclusiv exploatarea sexuala si traficul cu fiinte umane, prin luarea unor masuri preventive si oferirea de sprijin si protectie victimelor si grupurilor de risc.
Programul isi va atinge obiectivele prin intermediul actiunilor transnationale (grant funding), al actiunilor initiate de Comisie  (contracte) sau prin subventii de functionare (operating grants) pentru ONG-uri, care vor viza:

  • asistarea si incurajarea ONG-urilor si altor organizatii active in acest domeniu;
  • dezvoltarea si implementarea unor actiuni de sensibilizare;
  • difuzarea rezultatelor obtinute in cadrul programului Daphne;
  • actiuni care sa contribuie la un tratament pozitiv al grupurilor de risc;
  • crearea si sprijinirea retelelor multidisciplinare;
  • cresterea suportului de cunostinte si a schimburilor, identificarea si difuzarea informatiilor si exemplelor de buna practica;
  • elaborarea si testarea materialelor educationale si de constientizare;
  • studierea fenomenelor care au legatura cu violenta si impactul sau;
  • dezvoltarea si implementarea programelor suport pentru victime si grupuri de risc si programe de interventie pentru faptasi.

Tipuri de actiuni:

  • actiuni specifice intreprinse de Comisie, cum ar fi studii si cercetari, sondaje si chestionare, dezvoltare de indicatori si metodologii, colectare, dezvoltare si difuzare a datelor si statisticilor, seminarii, conferinte si intalniri ale expertilor, organizarea de campanii si evenimente publice, dezvoltarea si intretinerea serviciilor de helpdesk si a website-urilor, pregatirea si difuzarea materialelor informative (inclusiv aplicatii IT si resurse de formare), crearea si facilitarea unor grupuri de experti care sa ofere consultanta referitor la violenta, sprijin acordat altor retele de experti nationali si activitatilor analitice, de monitorizare si evaluare;
  • proiecte transnationale specifice de interes comunitar care implica cel putin doua state membre in conditiile stabilite prin programele anuale de activitate;
  • sprijin pentru activitatile ONG-urilor sau altor organizatii, care urmaresc un scop de interes general privind obiectivele mentionate mai sus.

Beneficiari si grupuri tinta:

  • De acest program beneficiaza copiii, tinerii si femeile, care fie sunt sau risca sa fie victime ale violentei.
  • Principalele grupuri tinta: familii, personal didactic, asistenti sociali, politisti si gardieni, autoritati militare locale si nationale, personal medical si paramedical, personal juridic, ONG-uri, sindicate si comunitati religioase.

Eligibilitate:

  • Candidații trebuie sa fie organizatii non-profit publice sau private si institutii (autoritati locale, departamente universitare si centre de cercetare)
  • Acestea trebuie sa fie bazate de cel putin 2 ani in cele 27 de state membre sau Islanda, Liechtenstein si NorvegiaProiectele:
  • presupun un parteneriat intre cel putin 2 organizatii din 2 state membre diferite si nu pot avea o durata initiala mai mare de 24 luni. In cazul in care candidatul / partenerul este dintr-un stat membru AELS/SEE, proiectul trebuie sa implice in plus cel putin 2 organizatii eligibile din 2 state UE diferite
  • nu ar trebui planificate sa inceapa inainte de notificarea de acceptare (de regula cel putin 4 luni dupa data limita anuntata) Proiectele care au inceput deja sau care s-au terminat inaintea datei limita nu sunt eligibile

Data limita: 30 octombrie 2013

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/grants/index_en.htm