Se reduc taxele de înregistrare pentru marcile comunitare



Comisia Europeană şi statele membre ale UE au decis să reducă şi mai mult taxele la agenţia care înregistrează mărcile comunitare, OAPI (Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne, situat la Alicante, Spania) şi să simplifice procedura de înregistrare. După o primă reducere în 2005, măsura, care va intra în vigoare la 1 mai 2009, vă permite întreprinderilor de pe piaţa unică a UE să îşi protejeze mărcile mult mai ieftin şi mai uşor şi să economisească astfel aproximativ 60 de milioane de euro pe an.

De aceste schimbări vor beneficia în special întreprinderile mici şi mijlocii pentru care costul şi procedura obţinerii acestei protecţii reprezintă adesea o mare povară. „Pentru o întreprindere mică, a-ţi proteja marca la nivel comunitar înseamnă să-ţi protejezi dreptul la liberul acces pe piaţa unică europeană pentru mărfurile şi serviciile tale. Pentru întreprinderile mari, este un instrument esenţial pentru a lucra la scara internaţională”, a apreciat preşedintele OAPI, Wubbo de Boer.

Diminuarea taxelor şi simplificarea procedurilor constau, în principal, în reducerea la zero a taxelor de înregistrare pentru mărcile comunitare. Prin urmare, întreprinderile vor plăti doar o taxă de depunere a cererii şi nu vor mai fi nevoite să plătească o taxă separată pentru înregistrare. În consecinţă, timpul de procesare a înregistrării unei mărci comunitare va deveni simţitor mai scurt.

Practic înseamnă că întreprinderile, în loc să plătească 1 750 EURO pentru depunerea cererii şi înregistrarea unei mărci comunitare, vor plăti pe viitor doar o taxă de cerere de 1 050 EURO. Cererile depuse pe internet vor beneficia de un tarif şi mai avantajos de 900 EURO, în loc de 1 600 EURO cât se plăteşte în total acum.

Prin urmare, pentru obţinerea unei mărci comunitare, întreprinderile vor plăti pe viitor cu 40% mai puţin şi chiar cu 44% mai putin, dacă depun cererea pe internet.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi: http://ec.europa.eu/