Raport general privind activitățile EUROPOL



În prezent, activitățile rețelelor de crimă organizată au devenit, la nivel global, mai complexe, mai diverse și mai răspândite ca niciodată. Teroriștii se inspiră tot mai mult din evenimente care au loc departe de domiciliul lor și organizează conspirații transfrontaliere pentru a-și pregăti atacurile.

Criminalitatea organizată facilitată de internet va continua să se dezvolte odată cu accesul la internet în bandă largă și cu utilizarea dispozitivelor mobile, găsind noi infractori și noi victime în regiuni ale lumii în care accesul la internet a fost anterior limitat.

În pofida eforturilor importante pe care le depun, agențiile locale și naționale de aplicare a legii de pe teritoriul Uniunii Europene nu pot reuși fără ajutor.

Rolul Europol este acela de a sprijini autoritățile de aplicare a legii din Uniunea Europeană oferindu-le o platformă pentru schimbul și analiza informațiilor operative privind ciminalitatea, în scopul creării unei Europe mai sigure pentru toți cetățenii europeni.

Analiza anuală a Europol informează marea comunitate a părților interesate cu privire la activitățile și realizările agenției. Acestea includ sprijinirea statelor membre și a instituțiilor UE în realizarea obiectivelor lor de politică, în dezvoltarea ca organizație și, cel mai important în anihilarea activităților de crimă organizată și terorism.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2012