Date limita depunere proiecte – Februarie 2013



6 februarie 2013 – Cultura (2007-2013): Componenta 1 – Sprijinirea proiectelor culturale

Componenta 1 – Sprijinirea proiectelor culturale ofera sprijin direct pentru proiectele de cooperare europeana, indiferent de amploarea lor, care au cel putin doua obiective specifice ale programului Cultura.

Programul Cultura urmareste crearea unei arii culturale comune prin cooperare culturala intre artisti, actori interesati si institutii culturale europene. Programul contribuie activ la dezvoltarea identitatii europene chiar de la baza. Pentru a ajunge la cetatenii europeni, institutiile UE recurg la intermediari, cum ar fi teatrele, muzeele, asociatiile profesionale, centrele de cercetare, universitatile, institutele culturale, autoritatile, etc.

Obiectivele specifice ale programului Cultura sunt:

  Sprijinirea mobilitatii transnationale a persoanelor care lucreaza in domeniul cultural

  Incurajarea circulatiei transnationale a operelor de arta si a produselor artistice si culturale

  Promovarea dialogului intercultural
Programul are trei componente:

  Sprijinirea proiectelor culturale

  Sprijinirea organismelor culturale europene

  Sprijinirea activitatilor de analiza si diseminare de informatii in domeniul cooperarii culturale

In cadrul Componentei 1 exista mai multe sub-componente:

1.2.1 Proiecte de cooperare
Cofinantarea comunitara se acorda pentru proiectele culturale sectoriale sau transsectoriale de o durata mai scurta si de o amploare mai mica, al caror obiectiv sa fie explorarea cailor in vederea unei cooperari pe termen lung intre operatori culturali.
Fiecare proiect de cooperare trebuie sa implice cel putin trei operatori culturali din trei tari diferite participante la Program.
Aceste proiecte trebuie sa aiba o durata de maxim 24 de luni.

Contributia financiara a Comisiei Europene nu poate depasi 50% din bugetul total eligibil al proiectului si va fi cuprinsa intre 50.000 si 200.000 de euro.

1.2.2 Traduceri literare
Lucrarile eligibile sunt operele de fictiune, indiferent de genul literar (romane, basme, nuvele, piese de teatru, poezie, comedie etc.) ai caror autori sunt cetateni sau rezidenti ai unei tari participante la Program.
Limbile eligibile sunt limbile oficiale ale tarilor participante la Program si limbile moarte(latina si greaca veche).

Finantarea comunitara va fi de minim 2.000 de euro si de maxim 60.000 de euro, suma care va acoperi costurile de traducere, cu conditia ca aceste costuri sa nu reprezinte mai mult de 50% din costurile totale operationale pentru traducerea si publicarea cartii(lor).
Incepand din acest an, subventia va fi calculata pe baza unei sume fixe pe pagina si pe limba. Tabelul sumelor fixe aplicabile in tarile eligibile, pe limbi, este disponibil in Ghidul Programului. Finantarea pe baza unui buget estimativ (ca si pana acum) se aplica numai pentru poezie.

1.3 Proiecte de cooperare cu tari terte
Proiectele eligibile sunt cele de cooperare culturala intre tari care participa la Program si tari terte care au incheiat acorduri de asociere sau de cooperare cu UE, sub rezerva existentei prevederilor care vizeaza domeniul cultural Proiecte trebuie sa aiba o durata de maxim 24 de luni si presupun colaborarea dintre minim trei operatori culturali din cel putin trei tari eligibile si implicarea a cel putin unei organizatii din respectiva tara terta si / sau activitati culturale derulate in acea tara.

Sunt disponibile fonduri intre 50.000 si 200.000 de euro pe proiect, sprijinul oferit de UE fiind insa limitat la maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Tari eligibile:

  Statele membre UE

  Statele AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia)

  Tarile candidate (Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Turcia) si tarile din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Serbia, inclusiv Kosovo), in functie de acordurile incheiate

Date limita:

  Componenta 1.2.2 Proiecte de traduceri literare: 6 februarie 2013

  Componenta 1.3.5 Sprijin pentru cooperare culturala in si cu tarile terte: 3 mai 2013
Punctul de contact cultural al Romaniei pentru programul Cultura (2007-2013)
http://www.cultura2007.ro/index.php

Documente utile

Culture 2007-2013 – Support for cultural actions
http://eacea.ec.europa.eu/culture/programme/programme_guide_en.php

Ghidul programului CULTURA
http://www.cultura2007.ro/files/Culture_Programme_Guide_RO.pdf

Contact
Email: EACEA-ICT-LLP@ec.europa.eu
http://eacea.ec.europa.eu/index.html

 

6 februarie 2013 – Programul Daphne III

Programul Daphne (2007-2013) urmareste sa contribuie la protejarea copiilor, tinerilor si femeilor impotriva oricarei forme de violenta si sa atinga un nivel ridicat al protejarii sanatatii si coeziunii sociale.
Programul are ca obiectiv specific sa contribuie la prevenirea si combaterea oricarei forme de violenta indreptata impotriva copiilor, tinerilor si femeilor, in viata publica sau privata, inclusiv exploatarea sexuala si traficul cu fiinte umane, prin luarea unor masuri preventive si oferirea de sprijin si protectie victimelor si grupurilor de risc.

Programul isi va atinge obiectivele prin intermediul actiunilor transnationale (grant funding), al actiunilor initiate de Comisie  (contracte) sau prin subventii de functionare (operating grants) pentru ONG-uri, care vor viza:

  asistarea si incurajarea ONG-urilor si altor organizatii active in acest domeniu;

  dezvoltarea si implementarea unor actiuni de sensibilizare;

  difuzarea rezultatelor obtinute in cadrul programului Daphne;

  actiuni care sa contribuie la un tratament pozitiv al grupurilor de risc;

  crearea si sprijinirea retelelor multidisciplinare;

  cresterea suportului de cunostinte si a schimburilor, identificarea si difuzarea informatiilor si exemplelor de buna practica;

  elaborarea si testarea materialelor educationale si de constientizare;

  studierea fenomenelor care au legatura cu violenta si impactul sau;

  dezvoltarea si implementarea programelor suport pentru victime si grupuri de risc si programe de interventie pentru faptasi.

Tipuri de actiuni:

  actiuni specifice intreprinse de Comisie, cum ar fi studii si cercetari, sondaje si chestionare, dezvoltare de indicatori si metodologii, colectare, dezvoltare si difuzare a datelor si statisticilor, seminarii, conferinte si intalniri ale expertilor, organizarea de campanii si evenimente publice, dezvoltarea si intretinerea serviciilor de helpdesk si a website-urilor, pregatirea si difuzarea materialelor informative (inclusiv aplicatii IT si resurse de formare), crearea si facilitarea unor grupuri de experti care sa ofere consultanta referitor la violenta, sprijin acordat altor retele de experti nationali si activitatilor analitice, de monitorizare si evaluare;

  proiecte transnationale specifice de interes comunitar care implica cel putin doua state membre in conditiile stabilite prin programele anuale de activitate;

  sprijin pentru activitatile ONG-urilor sau altor organizatii, care urmaresc un scop de interes general privind obiectivele mentionate mai sus.

Beneficiari si grupuri tinta:
1. De acest program beneficiaza copiii, tinerii si femeile, care fie sunt sau risca sa fie victime ale violentei.
2. Principalele grupuri tinta: familii, personal didactic, asistenti sociali, politisti si gardieni, autoritati militare locale si nationale, personal medical si paramedical, personal juridic, ONG-uri, sindicate si comunitati religioase.

Axe prioritate in cadrul Planului de lucru 2012:
– Drepturile victimelor violentei
– Violenta in legatura cu practicile daunatoare
– Copiii ca victime si autori ai violentei
– Programe si interventii
– Programe de formare pentru cei care sunt in contact cu victimele
– Munca de imputernicire la nivel de masa
– Violenta media, mai ales cea legata de noile tehnologii si retele sociale

Eligibilitate:

  Candidatii trebuie sa fie organizatii non-profit publice sau private si institutii (autoritati locale, departamente universitare si centre de cercetare)

  Acestea trebuie sa fie bazate de cel putin 2 ani in cele 27 de state membre sau Islanda, Liechtenstein si Norvegia

Proiectele:

  presupun un parteneriat intre cel putin 2 organizatii din 2 state membre diferite si nu pot avea o durata initiala mai mare de 24 luni. In cazul in care candidatul / partenerul este dintr-un stat membru AELS/SEE, proiectul trebuie sa implice in plus cel putin 2 organizatii eligibile din 2 state UE diferite

  nu ar trebui planificate sa inceapa inainte de notificarea de acceptare (de regula cel putin 4 luni dupa data limita anuntata) Proiectele care au inceput deja sau care s-au terminat inaintea datei limita nu sunt eligibile

Date limita:

  Action Grants, menite sa cofinanteze proiecte transnationale specifice: a fost 12 aprilie 2012

  Operating Grants, menite sa cofinanteze functionarea organizatiilor non-guvernamentale: a fost 31 ianuarie 2012

Documente utile

Daphne Programme III (2007-2013)
http://ec.europa.eu/justice/newsroom/grants/index_en.htm

Illustratives Cases of DAPHNE Programme
http://ec.europa.eu/justice_home/daphnetoolkit/html/illustrative_projects/dpt_illustrative_projects_en.html

Daphne Toolkit
http://ec.europa.eu/justice_home/daphnetoolkit/html/welcome/dpt_welcome_en.html


Contact
Email: JLS-DAPHNE@ec.europa.eu
http://ec.europa.eu/justice_home/funding/daphne3/funding_daphne3_en.htm

 

15 februarie 2013 – PROGRESS (2007-2013) – Program pentru ocuparea fortei de munca si solidaritate sociala

PROGRESS este noul program comunitar pentru ocuparea fortei de munca si solidaritate sociala, care se va derula pe perioada 2007-2013. Programul le inlocuieste pe cele patru anterioare, care s-au finalizat in 2006, acoperind actiuni impotriva discriminarii, egalitatea intre barbati si femei, masuri de ocupare a fortei de munca si de lupta impotriva excluderii sociale care ofera sprijin financiar Agendei UE privind politica sociala. Acest unic program complementeaza Fondul Social European precum si sprijinul financiar oferit pentru dialogul social, libertatea de miscare a muncitorilor si studii sociale.

Programul cuprinde cinci sectiuni:
1. Ocuparea fortei de munca: sprijina implementarea Strategiei Europene de Ocupare a Fortei de Munca (EES)
2. Protectia si incluziunea sociala: sprijina implementarea metodei deschise de coordonare (OMC) in domeniul protectiei si incluziunii sociale
3. Conditii de munca: sprijina imbunatatirea mediului si conditiilor de lucru, inclusiv a sanatatii si securitatii la locul de munca si reconcilierea intre munca si viata de familie
4. Antidiscriminare si diversitate: sprijina implementarea eficienta a principiului nediscriminarii si promoveaza generalizarea sa in toate politicile europene
5. Egalitatea intre sexe: sprijina implementarea eficienta a principiului egalitatii de gen si asigura faptul ca acesta este luat in considerare in toate politicile europene.

PROGRESS va finanta trei tipuri de activitati:

  Activitati analitice care imbunatatesc intelegerea problemelor legate de Agenda UE privind politicile sociale, contribuie la implementarea eficienta a prevederilor acesteia si ajuta la imbunatatirea coordonarii cu politicile si strategiile UE (e.g. adunand si diseminand informatii, realizand studii si analize si dezvoltand metode statistice si de evaluare)

  Activitati care implica invatarea reciproca, schimburi de informatii, atragerea atentiei, identificarea si promovarea exemplelor de buna practica si a masurilor legate de monitorizare si evaluare

  Activitati care ii sprijina pe cei implicati, urmarind promovarea schimburilor de bune practici, de informatii, masuri preventive de crestere a gradului si constientizare, cat si discutii (e.g. realizarea unor grupuri de lucru la nivelul birourilor nationale, dezvoltand retele la nivel UE sau finantand retele de experti pe diferite zone).

Candidatii eligibili pentru programul PROGRESS:
– organisme publice si private si actori relevanti
– autoritati locale si regionale, servicii publice de ocuparea fortei de munca si institute nationale de statistica
– organisme specializate, universitati si institute de cercetare, precum si parteneri sociali si organizatii neguvernamentale
– Tarile eligibile sa participe sunt cele 27 de state membre UE. Programul este deschis si tarilor candidate la UE, precum si celor din Balcanii de Vest incluse in procesul de stabilizare si asociere.

Date limita:

  Apelul pentru candidaturi VP 2011/05 „PARES-Parteneriate intre servicii de ocupare a fortei de munca”: urmareste sa incurajeze noi forme de colaborare intre serviciile de ocupare a fortei de munca la nivel UE pentru furnizarea unor servicii complementare, cu standard inalt de calitate si eficienta.
Data limita pentru depunerea candidaturii: 17 august 2011. Bugetul pentru acest apel este de 1.500.000 de euro.

  Apelul pentru candidaturi VP 2011/008 „Restructurare industriala, bunastare la locul de munca si participare financiara”: urmareste promovarea schimburilor de informatii si experienta si dezvoltarea  abilitatilor partilor implicate activ in restructurare, precum si promovarea dezvoltarii de bune practice in Europa, cum ar fi, de exemplu, liniile directoare pentru actiunile care urmeaza a fi luate in caz de restructurare.
Data limita pentru depunerea candidaturilor: 6 septembrie 2011 pentru activitati care nu incep mai devreme de 12 decembrie 2011 si mai tarziu de 31 decembrie 2011.
Bugetul pentru acest apel este de 2.330.000 de euro pentru 2011.

  Apelul pentru candidaturi VP 2011/010 „Proiecte ce contribuie la schimbul de bune practici”: Prezentul apel va acoperi doua domenii politice diferite. Principalele obiective sunt incurajarea invatarii reciproce la toate nivelurile si sporirea gradului de transferabilitate a celor mai eficace politici prin punerea in practica a celor doua initiative „O strategie pentru competente noi si ocupare” si „Tineretul in Miscare”.
Data limita: 29 iulie 2011, ora 16.00. Bugetul pentru acest apel este de 2.000.000 de euro.

  Antidiscriminare si diversitate

Data limita: 30 august 2012
Mai multe informatii despre Apelul la candidaturi se gasesc pe: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=327&langId=en&furtherCalls=yes&callType=2

Documente utile
Progress policy area: Employment
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=81

PROGRESS (2007-2013) – Programme for Employment and Social Solidarity
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=327&langId=en

PROGRESS – Call for proposals
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=630&langId=en

Progress policy area: Antidiscrimination and diversity
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=423&langId=en

Progress policy area: Gender equality
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=418&langId=en

Progress policy area: Social protection and social inclusion
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=437&langId=en

Progress policy area: Working conditions
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=82

Contact
Email: empl-info@ec.europa.eu
http://ec.europa.eu/social/home.jsp?langId=en

 

21 februarie 2013 – Burse de studii in India 2013-2014

Agentia pentru Credite si Burse de Studii anunta oferta pentru burse de studii in India, in anul universitar 2013-2014:

  2 burse pentru studii de licenta;

  3 burse pentru studii de masterat si/sau doctorat;

  2 burse pentru cursuri de vara de limba, cultura si civilizatie – burse de 3-4 saptamani

Conditii de eligibilitate (trebuie indeplinite cumulativ)
1. candidatii sunt cetateni romani, cu domiciliul stabil in Romania.
2. candidatii provin din institutii de invatamant acreditate din Romania / institutii organizatoare de studii universitare de doctorat din Romania / institute de cercetare aflate in subordinea M.E.C.T.S. si au, dupa caz, urmatoarea calitate:

  a) elevi in clasa a XII-a

  b) studenti la studii universitare de licenta / de masterat la invatamant de zi

  c) doctoranzi, forma cu frecventa;

  d) cadre didactice titulare;

  e) medici rezidenti, in perioada de rezidenta finantata de M.E.C.T.S.;

  f) cercetatori.
3. candidatii au la momentul plecarii la studii in strainatate, una din calitatile mentionate la punctul 2. Fac exceptie persoanele care vor urma in strainatate (prin bursa obtinuta) studii universitare complete de licenta, de masterat sau de doctorat.
4. candidatii cunosc cel putin o limba straina acceptata de partea externa pentru stagiu.

Data limita pentru cursurile de vara: 21.02.2013
Data limita pentru studiile universitara: 11.03.2013

Documente utile

Burse de studii in India 2013-2014
http://www.roburse.ro/docs/concursuri/lansare/Acord-bilateral/2013-02-21/India%20-%20acord%20bilateral%202013-2014%20Comunicat.pdf

Contact
Agentia de Credite si Burse de Studii
Email: burse@roburse.ro
http://www.roburse.ro/