Date limita depunere proiecte – Iunie 2012



1 iunie 2012 – TINERET in ACTIUNE – Actiunea 1: Tineri pentru Europa 

Tineri pentru Europa urmareste sustinerea participarii civice active a tinerilor prin sprijinirea schimburilor, mobilitatii si initiativelor acestora. Mai exact, aceasta actiune urmareste cresterea mobilitatii tinerilor prin sustinerea schimburilor de tineri. De asemenea, urmareste dezvoltarea cetateniei si intelegerii reciproce in randul tinerilor prin sustinerea initiativelor, proiectelor si activitatilor acestora ce vizeaza participarea lor activa la viata democratica.

Este Actiunea 1 din cele cinci actiuni ale programului Tineret in Actiune.

Tineret pentru Europa sprijina urmatoarele masuri:

1.1. SCHIMBURI DE TINERI

• Ce: o oportunitate pentru unul sau mai multe grupuri de tineri de a gazdui sau a fi gazduiti de un grup dintr-o alta tara pentru a participa impreuna la un program comun de activitati. Accentul se pune pe activitatile de mobilitate in proiecte multilaterale, dar nu sunt excluse nici cele bilaterale. Orice schimb trebuie sa implice cel putin doua tari ale programului diferite, din care cel putin una este stat membru UE. Grupurile lucreaza impreuna la planificarea schimbului de tineri pe o tema de interes reciproc, cum ar fi participarea tinerilor in societate, rasism, xenofobie, patrimoniu local, protectia mediului sau consumul de droguri etc.

• Durata: perioada de derulare a activitatii schimbului trebuie sa fie cuprinsa intre 6 si 21 de zile.

• Participanti: grupuri de tineri cu varste intre 13 si 25 de ani dintr-o tara a programului (pana la 20% din participanti pot avea varste intre 26 si 30 de ani). Un schimb de tineri trebuie sa implice minimum 16 si maximum 60 de participanti – liderii de grup nu sunt inclusi.

• Cine poate depune proiecte: organizatii sau asociatii non-profit dintr-o tara a programului sau grupuri informale de tineri, dar care sunt reprezentate (inclusiv contractual) de o organizatie cu personalitate juridica.

1.2. INITIATIVE ALE TINERILOR

• Ce: un proiect in care tinerii participa in mod activ si direct in activitatile planificate chiar de ei si in care joaca roluri cheie, in vederea dezvoltarii spiritului de initiativa, antreprenoriat si creativitate. Proiectul este initiat, organizat si realizat chiar de tinerii insisi. Aceasta Actiune sprijina proiecte desfasurate la nivel local, regional sau national. De asemenea, sprijina crearea de retele intre proiecte similare din diferite tari, in scopul consolidarii aspectului lor european si intensificarii cooperarii si schimburilor de experienta intre tineri.

Tema proiectului este relevanta si de interes pentru grupul de tineri si, in acelasi timp, pentru comunitatea locala.

Initiative nationale ale tinerilor: proiecte dezvoltate de un singur grup in tara de rezidenta

Initiative transnationale ale tinerilor: proiecte realizate in comun de doua sau mai multe grupuri din diferite tari

• Durata: proiectele de initiativa trebuie sa aiba o durata cuprinsa intre 3 si 18 luni, inclusiv pregatirea, implementarea, evaluarea si continuarea.

• Participanti: tineri intre 18 si 30 de ani dintr-o tara a programului. Pot fi admisi si tineri de 15 ani daca sunt insotiti de un instructor (coach).

• Cine poate depune proiecte: organizatii, asociatii non-profit sau grupuri formate din cel putin 4 tineri dintr-o tara a programului.

1.3. PROIECTE PENTRU DEMOCRATIE

• Ce: Un proiect pentru democratie este un proiect dezvoltat in parteneriat european, care permite colectarea ideilor, experientelor si metodologiilor din proiectele sau activitatile la nivel local, regional, national sau international, in vederea imbunatatirii gradului de participare a tinerilor.

• Proiectele trebuie sa aiba un concept tematic, de exemplu sa se axeze in mod clar pe prioritatile generale ale programului Tineret in Actiune, participarea activa a tinerilor, diversitatea culturala, cetatenia europeana sau includerea sociala sau pe teme legate de viitorul Europei sau prioritatile politice identificate in cadrul cooperarii europene in domeniul tineretului.

• Durata: proiectul, inclusiv pregatirea, implementarea, evaluarea si continuarea, trebuie sa aiba o durata cuprinsa intre 3 si 18 luni.

• Participare: Este deschisa tinerilor intre 13 si 30 de ani. Orice proiect pentru democratie trebuie sa implice cel putin 16 participanti.

• Cine poate depune proiecte: organizatii sau asociatii non-profit dintr-o tara a programului, autoritati locale, regionale sau nationale sau orice grup informal de tineri (reprezentat de o organizatie non-guvernamentala non-profit cu personalitate juridica).

• Promotorii trebuie sa fie din cel putin doua tari diferite participante la program, dintre care cel putin una este stat membru al UE. Trebuie sa fie minimum 2 promotori per tara implicati in proiect. Promotorii trebuie sa fie independenti.

Youthpass: Orice participant intr-un Schimb de tineri sau o Initiativa a tinerilor este indreptatit sa primeasca un certificat Youthpass, care descrie si valideaza experienta de invatare non-formala. Prin acest Youthpass, Comisia Europeana certifica faptul ca experienta de invatare obtinuta pin Program este recunoscuta ca o experienta educationala si o perioada de invatare nonformala si informala.

Date limita pentru depunerea proiectelor:

• Marea majoritate a proiectelor (formularelor de candidatura) va fi procesata la nivel national de catre Agentiile Nationale. Proiectele sunt selectate de comitete nationale de selectie, compuse din persoane familiare cu domeniul tineretului si activitatile de tineret, de exemplu membri ai Consiliilor Nationale ale Tineretului. Pentru proiectele care sunt selectate la nivel national, exista trei termene limita de depunere a proiectelor pe an: 1 februarie, 1 mai, 1 octombrie.

• Doar un numar limitat de proiecte specifice va fi procesat la nivel european si va fi selectat de catre Agentia Executiva. Proiectele specifice includ, printre altele, aplicatii pentru proiecte depuse de organizatii din tarile partenere din Sud-Estul Europei si cele trimise de organizatii non-guvernamentale europene cu filiale in cel putin 8 tari.

Pentru toate proiectele selectate la nivel european (sub-actiunile 1.1, 1.3), exista trei date limita de depunere a aplicatiilor pe an: 1 februarie, 1 iunie, 1 septembrie.

Tarile programului sunt: cele 27 de state membre ale UE, tarile AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), Turcia, Croatia si tari care au semnat acorduri relevante in sfera tineretului cu Comunitatea. Contacteaza Agentia Nationala (AN) pentru detalii relevante. Lista acestora poate fi accesata la adresa de mai jos: http://ec.europa.eu/youth/youth/contacts_en.htm#natagen

AN din Romania este Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale – ANPCDEFP: http://www.anpcdefp.ro, www.tinact.ro.

Afla mai multe informatii despre actiunile, obiectivele si criteriile programului in Ghidul Programului 2012 (in romana): http://www.tinact.ro/files_docs/ghidprogramtia2012.pdf

Mai multe informatii despre aceasta Actiune: http://www.tinact.ro/schimburi-de-tineri

Documente

Youth in Action (2007-2013)

http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc247_en.htm

01 iunie 2012 – Stagii si vizite de studiu la Parlamentul European

Stagii de pregatire

Parlamentul European ofera diferite stagii de pregatire in cadrul Secretariatului sau pentru a contribui la pregatirea profesionala a tinerilor cetateni si la intelegerea mecanismului de lucru al institutiei.

Conditii generale:

• sa fii cetatean al unui stat membru UE sau al unei tari candidate;

• sa ai varsta peste 18 ani la data inceperii stagiului;

• sa cunosti bine una din limbile oficiale ale UE si satisfacator o a doua;

• sa nu fi beneficiat de alt stagiu de pregatire sau sa fi fost angajat intr-o institutie UE;

• un numar mic de cetateni apartinand unor tari terte poate beneficia de stagii de pregatire la Parlamentul European.

Stagii de pregatire platite:

1. Burse Robert Schuman, optiunile generale (economie primara, drept, stiinte politice etc.)

2. Burse Robert Schuman, optiunea jurnalism

Criterii:

• sa posezi o diploma universitara obtinuta dupa o perioada de studiu de cel putin trei ani;

• depunerea de referinte in scris din partea profesorilor universitari sau din partea unui profesionist.

Stagiile de pregatire platite vor fi acordate pentru o perioada de cinci luni. Datele limita pentru depunerea aplicatiilor: 15 octombrie (pentru stagiile ce incep pe 1 martie) si 15 mai (pentru stagiile ce incep pe 1 octombrie).

Fiecare stagiu are criteriul sau specific de eligibilitate ce poate fi gasit in cadrul regulamentului sau.

Stagiile de pregatire neplatite au o durata cuprinsa intre una si patru luni. Ofera tinerilor cetateni posibilitatea de a intreprinde un stagiu de formare profesionala:

• ca parte integranta a studiilor lor in cadrul unei universitati sau altei institutii echivalente;

• ca parte integranta a unui stagiu de formare profesionala organizat de un organism non-profit;

• ca cerinta pentru ocuparea unei anumite slujbei.

Exista trei date limita fixe pe an: 1 februarie, 1 iunie si 1 octombrie

Vizite de Studiu

Vizitele de studiu au fost concepute pentru a oferi cetatenilor Uniunii Europene sansa unor studii mai detaliate a subiectelor legate de integrarea europeana, fie prin consultarea documentelor si arhivelor existente in Biblioteca Parlamentului European, fie prin contactul cu membri ai Parlamentului European sau specialisti. Durata maxima a unei vizite de studiu este de o luna.

Documente

European Parliament Traineeships and Study Visits – Regulations and application forms

http://www.europarl.europa.eu/pdf/traineeships/general_rules_en.pdf

Contact

Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania

Strada Vasile Lascar nr. 31, et.1, Sector 2

RO – 020492 Bucuresti

Tel: + 40 21 405 0880 / 305 7986

Fax: + 40 21 405 0886 / 315 7929

Email: epbucarest@europarl.europa.eu

http://www.europarl.ro

 

European Parliament – Traineeship Office

KAD Building, Office 2C007

European Parliament

L- 2929 Luxembourg

Tel: +352 4300 3697

Fax: +352 43 00 248 82

Email: stages@europarl.europa.eu

http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?id=147

15 iunie 2012 – Burse UNESCO-L’OREAL pentru tinere femei in stiintele vietii

Bursele anuale UNESCO-L’OREAL incurajeaza tinerele femei de stiinta care activeaza in domeniul stiintelor vietii, la nivel doctoral sau post-doctoral, sa desfasoare sau sa participe la proiecte de cercetare in laboratoare/centre de referinta, la alegerea lor, de obicei in afara tarii lor de origine.

Beneficiarele acestor burse sunt din intreaga lume, cate trei dintre ele fiind selectate din urmatoarele cinci regiuni UNESCO: Africa, Statele arabe, Asia/Pacific, Europa/America de Nord si America Latina/Caraibe.

Candidatele trebuie sa fie deja angajate in proiecte de cercetare la nivel doctoral sau post-doctoral intr-unul din domeniile privind stiintele vietii, inclusiv biologie, biochimie, biotehnologie, agricultura, medicina, farmacie si fiziologie.

O atentie speciala se va acorda candidaturilor din tarile mai putin dezvoltate (LDCs).

Criterii:

– Candidatele trebuie sa aiba varsta pana in 35 de ani.

– Vor fi preferate candidatele care poseda deja o diploma de doctor (sau echivalent) in stiintele vietii. Cu toate acestea, vor fi luate in considerare si candidaturile studentelor care efectueaza proiecte de studiu/cercetare ce vor conduce la obtinerea unei diplome de doctor (sau echivalent).

– Doar candidatele cu calificarile necesare si care demostreaza abilitati intelectuale si calitati personale exceptionale vor fi luate in considerare in cadrul acestui program.

– Candidatele trebuie sa stapaneasca foarte bine (scris si citit) limba de lucru in tara in care se va efectua studiul.

– Candidatele trebuie sa aiba o stare de sanatate buna, atat fizica cat si psihica.

Premiile finantate de L’OREAL si administrate de UNESCO vor consta in:

– O contributie financiara, ce nu va depasi 40.000 USD pentru fiecare beneficiara selectata, pentru sustinerea propunerii ei de cercetare;

– Un bilet dus-intors de calatorie pentru deplasarea beneficiarelor selectate din tara lor de rezidenta la Paris, Franta, pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor.

– Cazare si bani de buzunar pentru perioada de sedere in Paris, in timpul ceremoniei de decernare a premiilor, si

– Un certificat ce atesta premiul special.

Procesul:

Urmare a procesului de preselectie efectuat la nivel national de catre Comisia Nationala pentru UNESCO, un numar maxim de trei candidaturi din fiecare tara sunt trimise la sediul UNESCO din Paris – Sectiunea Burse. Selectia finala va fi realizata de Comitetul de Selectie UNESCO-L’OREAL.

Detalii de contact pentru Comisiile Nationale UNESCO.

Data limita: 15 iunie 2012

Statele membre vor analiza candidaturile primite si le vor trimite pe cele patru selectate la UNESCO pana pe 15 iulie 2012.

Documente

UNESCO-L’OREAL Fellowships

http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=44170&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

UNESCO/L’OREAL Co-Sponsored Fellowships for Young Women in Life Science: guidelines and application form

http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=44170&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Contact

UNESCO/LOREAL Co-Sponsored Fellowships for Young Women in Life Sciences

UNESCO

7, place de Fontenoy

FR- 75352 Paris 07 SP

Tel: + 33 (0)1 45 68 15 49

Fax: + 33 (0)1 45 68 55 03

Email: a.zaid@unesco.org

http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=44170&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

 

Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO / Romanian National Commission for UNESCO

Str. Anton Cehov nr. 8, Sector 1

Bucuresti

Tel: +40 21 231 13 33 / 231 32 24

Fax: +40 21 230 76 36

Email: cnr@cnr-unesco.ro

http://www.cnr-unesco.ro/

30 iunie 2012 – Fondul Roberto Cimetta

Fondul Roberto Cimetta este o asociatie internationala care promoveaza schimburile artistice si mobilitatea profesionistilor din domeniul artelor spectacolului si artelor vizuale in zona mediteraneana.

Fondul sprijina si incurajeaza calatoriile care permit profesionistilor din domeniul culturii sa identifice oportunitati si parteneri astfel incat sa dezvolte proiecte personale sau colective. Astfel sunt facilitate schimburile de experienta, cooperarea artistica si culturala si crearea de retele.

Granturile de calatorie individuale acopera costurile de calatorie si viza pentru participarea la intalniri ale retelelor culturale, rezidente artistice, ateliere de lucru, festivaluri, simpozioane etc.

Fondul Roberto Cimetta se acorda personal si nu unor organizatii. Profesionistii europeni pot candida numai daca proiectul lor are o dimensiune mediteraneana pronuntata.

Se va acorda prioritate

1. Artistilor si operatorilor care provin sau se duc in urmatoarele orase/tari:

• Algeria (Algiers)

• Armenia (Gumri)

• Israel (Haifa)

• Italia (Provincia Genova)

• Maroc (Marrakech)

• Palestina (Betleem)

• Tunisia (Tunis)

2. Pentru a pregati Guimaraes, Capitala Europeana a Culturii 2012, Fondul Roberto Cimetta si Guimaraes 2012 au lansat un fond de mobilitate comun (Fondul de mobilitate FRC/Guimaraes 2012). Fondul sprijina mobilitatea artistica de la Guimaraes catre regiunea euro-mediteraneana si din regiunea euro-mediteraneana catre Guimaraes.

Zona euro-mediteraneana e formata din:

• statele europene, inclusiv din Spatiul Economic European

• statele din zona de est si sud a Mediteranei: Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Mauritania, Iordania, Israel, Palestina, Liban, Siria, Turcia

• statele balcanice: Albania, Bosnia Hertegovina, Macedonia, Muntenegru, Kosovo, Serbia, Croatia

• statele din Golful Arab: UAE, Arabia Saudita, Kuweit, Yemen, Bahrain, Oman.

Candidati eligibili

– artisti sau operatori culturali dispusi sa calatoreasca din sau spre Guimaraes, Portugalia, pentru a pregati proiecte artistice in colaborare, a lua parte intr-un program de rezidenta, a participa la un workshop sau la o intalnire intre profesionisti, un seminar sau o conferinta.

Vor avea prioritate candidaturile axate pe muzica, performing arts, cinematografie, arta contemporana, design si arhitectura, preferabil ca parte a unui proiect de rezidenta.

Fondul acopera costurile de calatorie si viza. Calatoria trebuie sa aiba loc dupa data ultimei selectii.

Date limita:

• 30 iunie 2012 (apelul va fi publicat pe 1 iunie)

• 30 septembrie 2012 (apelul va fi publicat pe 1 septembrie)

Documente

Roberto Cimetta Fund – Mobility programme

http://www.cimettafund.org/index/index/lang/en

Contact

Fonds Roberto Cimetta

c/o ONDA – Office National de Diffusion Artistique

13bis rue Henri Monnier

F-75009 Paris

Tel: +33 1 45 26 33 74

Fax: +33 1 48 74 16 03

Email: info@cimettafund.org

http://www.cimettafund.org

 

ECF European Cultural Foundation

Jan van Goyenkade 5,

The Netherlands

NL-1075 HN Amsterdam

Tel: +31 (0) 20 573 38 68

Fax: +31 (0) 20 675 22 31

Email: stepbeyond@eurocult.org

http://www.eurocult.org