Date limita depunere proiecte – Aprilie 2012



11 aprilie 2012 – Granturile Consiliului European pentru Cercetare (CEC)

Granturile Consiliului European pentru Cercetare (CEC) sunt oferite pentru a sprijini cercetatorii pentru derularea de proiecte de succes.

Consiliul European pentru Cercetare este o initiativa europeana de finantare, menita sa ii sprijine pe cei mai buni oameni de stiinta, ingineri si savanti din Europa. Mandatul sau este de a incuraja cercetarea de nivel inalt din Europa printr-o schema competitiva de finantare si de a sprijini cercetarea inovatoare si de succes din toate domeniile, pe baza excelentei academice.

Exista doua tipuri de granturi:

1. Grantul CEC pentru cercetatorii independenti la inceput de cariera (Grantul CEC de inceput) sprijina cercetatorii/ coordonatorii de proiecte de cercetare care sunt pe punctul de a-si realiza o echipa de cercetare si de a derula cercetari independente in Europa. Schema de granturi se adreseaza cercetatorilor promitatori care au dovedit ca au potential sa devina cercetatori coordonatori independenti. Va sprijini crearea de echipe de cercetare si va contribui la intarirea celor care sunt deja create.

Pe scurt:

Propunerea de cercetare: munca de cercetare de pionierat, in orice domeniu stiintific si ingineresc si bursa.

Cercetatori primari: candidati de orice nationalitate, care au obtinut doctoratul (sau echivalentul acestuia) in urma cu cel putin 3 ani, dar nu cu mai mult de 8 ani in urma fata de momentul apelului. O perioada mai mare poate fi acceptata in cazuri bine justificate.

Organizatie gazda: institutie de cercetare recunoscuta legal, publica sau privata, din statele membre sau statele asociate. Statele asociate sunt: Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Islanda, Israel, Insulele Feroe, Liechtenstein, Macedonia, Norvegia, Muntenegru, Serbia, Elvetia si Turcia.

Finantare: pana la 2.0 M per grant

Durata: pana la 5 ani

Apel pentru candidaturi: publicat anual in timpul verii (de obicei la sfarsitul lui iulie), cu datele limita in timpul toamnei

2. Grantul CEC pentru cercetatorii avansati (Grantul CEC avansat) incurajeaza si sprijina proiectele de cercetare inovative, de excelenta, derulate de cercetatori / investigatori avansati din statele membre sau statele asociate. Schema de finantare completeaza granturile pentru cercetatorii incepatori, adresandu-se cercetatorilor care sunt deja cunoscuti pentru faptul ca sunt independeti in munca lor.

Pe scurt:

Propunerea de cercetare: munca de cercetare de pionierat, in orice domeniu stiintific si ingineresc si bursa

Cercetator avansat: candidati de orice nationalitate, independenti din punct de vedere stiintific si care au in spate lucrari recente care ii califica drept lideri in domeniile de cercetare alese

Organizatie gazda: institutie de cercetare recunoscuta legal, publica sau privata, din statele membre sau statele asociate. Statele asociate sunt: Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Islanda, Israel, Insulele Feroe, Liechtenstein, Macedonia, Norvegia, Muntenegru, Serbia, Elvetia si Turcia.

Finantare: pana la 3,5 M per grant

Durata: pana la 5 ani

Apel pentru candidaturi: publicat anual toamna, cu datele limita in timpul primaverii

Cum sa candidati

O cerere de finantare CEC trebuie sa fie trimisa de un singur cercetator / investigator primar, cu sprijinul si in numele institutiei gazda. Poate fi trimisa numai ca raspuns la un apel deschis pentru candidaturi, prin Serviciul Electronic de Trimitere a Candidaturilor.

Pentru mai multe detalii accesati: http://cordis.europa.eu/fp7/ncp_en.html

Data limita:

• Grantul CEC avansat pentru stiinte sociale si umaniste: 11/04/2012

Documente

European Research Council (ERC) Grants

http://erc.europa.eu/index.cfm?fuseaction=page.overView&topicID=118

Contact

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica

Str. Mendeleev nr. 21-25, Sector 1

RO-010362 Bucuresti

Tel: +4 021 319 23 26

Fax: +4 021 312 66 17

Email: media@ancs.ro

http://www.ancs.ro/

16 aprilie 2012 – Cerere de propuneri – Educația antreprenorială

Cererea de propuneri – „Educatia antreprenoriala” – urmareste sa sustina implementarea principiului 1 al „Small Business Act” – Legea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor) si Agenda de la Oslo pentru educatie antreprenoriala in Europa.

„Small Business Act” recomanda stimularea spiritului antreprenorial si inovator in randul tinerilor prin introducerea spiritului antreprenorial ca si competenta-cheie in programa scolara si garantarea faptului ca importanta spiritului antreprenorial este corect reflectata in formarea cadrelor didactice.

Obiectivul acestei cereri de propuneri este sa promoveze proiecte cu o valoare adaugata ridicata la nivel european in domeniul educatiei antreprenoriale. Actiunile se vor orienta catre profesori si tineri in invatamantul primar, secundar si tertiar.

Obiective specifice

Proiectele se vor concentra asupra unuia dintre obiectivele urmatoare (domenii prioritare):

Lotul 1:

(a) crearea de modele transeuropene pentru profesorii din invatamantul primar si secundar pentru a sprijini dezvoltarea competentelor si metodelor acestora de aplicare a educatiei antreprenoriale la diferite obiecte si in diferite contexte;

(b) dezvoltarea, organizarea si executarea de ateliere transeuropene de formare/educatie pentru profesorii de spirit antreprenorial in institutiile de invatamant superior (universitati, colegii, scoli de afaceri, universitati de stiinte aplicate etc.).

Lotul 2:

Crearea unei platforme europene online pentru profesori/educatori pentru a permite schimbul transfrontalier de bune practici, metode si materiale didactice in domeniul educatiei antreprenoriale.

Lotul 3:

Dezvoltarea si testarea unui cadru european comun de instrumente si indicatori pentru evaluarea spiritului antreprenorial, a atitudinilor si competentelor dobandite de elevi in educatia antreprenoriala.

Propunerile trebuie sa abordeze unul dintre obiectivele (domeniile prioritare) mentionate mai sus.

Candidatii vor trebui sa indice cu claritate in propunerea lor pentru care dintre loturile de mai sus aplica.

Activitatile trebuie sa prezinte o valoare adaugata clara pe plan european. Acestea ar trebui sa sprijine integrarea europeana si cooperarea transfrontaliera.

Trebuie sa se asigure sustenabilitatea proiectelor dupa incetarea finantarii UE.

Eligibilitate

Candidatii trebuie sa fie entitati publice sau private ale caror activitati principale sa se inscrie in domeniul educatiei antreprenoriale:

– administratii publice de la toate nivelurile;

– autoritati nationale, regionale si locale;

– institutii de invatamant (scoli primare si secundare, scoli profesionale, universitati etc.);

– ONG-uri, asociatii si fundatii active in domeniile in cauza;

– prestatori de servicii de educatie si formare (din domeniul public sau privat);

– camere de comert si industrie si organisme similare;

– asociatii de intreprinderi si retele de sustinere a intreprinderilor;

Ele trebuie sa fie stabilite intr-una dintre urmatoarele tari:

– statele membre ale UE;

– tarile SEE: Liechtenstein si Norvegia;

– tarile candidate: Croatia, Macedonia, Islanda, Muntenegru si Turcia;

– Albania, Israel si Serbia (participante la programul pentru competitivitate si inovare).

Conditii de finantare

Bugetul maxim alocat pentru operatiune este de aproximativ 2.450.000 EUR.

Numarul indicativ de proiecte care urmeaza sa fie sprijinite este de 4-8, in functie de extinderea si calitatea propunerilor primite.

In mod concret:

Pentru lotul 1 vor fi sprijinite maximum 4 proiecte.

Pentru lotul 2 vor fi sprijinite maximum 2 proiecte.

Pentru lotul 3 vor fi sprijinite maximum 2 proiecte.

Rata maxima de cofinantare UE a costurilor eligibile: pana la 60% (pentru toate loturile)

Plafon maxim de cofinantare UE per proiect:

Pentru lotul 1, pana la 500 000 EUR

Pentru lotul 2, pana la 400 000 EUR

Pentru lotul 3, pana la 250 000 EUR

Data prevazuta pentru inceperea proiectelor: 1 noiembrie 2012

Durata maxima a actiunilor:

Lotul 1: 36 de luni

Lotul 2: 24 de luni

Lotul 3: 18 luni

Data limita: 16 aprilie 2012

Documente

Entrepreneurship Education – How to apply

http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=5711&lang=en

Contact

DG ENTR – E.1 – Entrepreneurship

European Commission

DG Enterprise and Industry

Directorate SMEs and Entrepreneurship

Unit E.1 Entrepreneurship

BREY 6/284 B

1049 Brussels, Belgium

Email: entr-education-call-2012@ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/enterprise/index_en.htm

24 aprilie 2012 – AEGEE: Universitatea de vară

AEGEE – Europe, Association des Etats Generaux des Etudiants de l’Europe (Asociatia Studentilor Europeni) este o asociatie studenteasca, care promoveaza in randul tinerilor ideea unei Europe unite. Ea incurajeaza comunicarea, cooperarea transfrontaliera, integrarea europeana. Asociatia urmareste crearea unei societati deschise si tolerante.

AEGEE este o asociatie neguvernamentala, interdisciplinara, independenta si fara scop lucrativ.

Este reprezentata in 232 de orase universitare, in 43 de tari din Europa.

AEGEE isi concentreaza actiunile in domenii ca: pacea si stabilitatea, invatamantul superior, cetatenia activa si schimburile culturale.

In fiecare an, grupurile locale AEGEE (numite antene) organizeaza „Universitatile de vara” pentru a promova intelegerea interculturala. Studentii participanti pot vizita o antena din alta tara pentru a urma o initiere lingvistica si culturala asigurata de studentii din tara gazda.

Politica generala a AEGEE prevede ca studentii participantii sa fie gazduiti gratuit de catre colegii lor, membri AEGEE, astfel incat calatoriile in Europa sa fie mai abordabile si sa faciliteze comunicarea intre studenti.

Universitatea de vara cuprinde diferite tipuri de programe:

cursuri de limbi straine; cursuri intensive de limbi straine; cursuri de vara; cursuri de vara intensive; calatorii de studii, seminarii.

Toate activitatile organizate de antenele locale sunt coordonate de Comitetul Director.

Procedura de inscriere online la Universitatea de vara:

1. Deschideti pagina internet a AEGEE http://www.projects.aegee.org/suct/su2012

2. Cautati cea mai apropiata antena locala AEGEE si deveniti membru

3. Contactati antena locala. Va veti familiariza cu AEGEE si veti fi ajutat sa alegeti trei destinatii, dupa care puteti trimite formularul.

Perioada de candidatura incepe pe 1 martie 2012

Data limita: 24 aprilie 2012

Durata Universitatii de vara variaza intre 1 si 3 saptamani, iar taxa de participare intre 70 si 90 de euro pe saptamana.

O lista a tarilor membre poate fi gasita la: http://www.projects.aegee.org/suct/su2012

Documente

AEGEE Summer University

http://www.projects.aegee.org/suct/su2012

Contact

AEGEE Bucuresti

Str. Frumoasa nr. 31, Cam. 34, Sector 1

RO- Bucuresti

Tel: +40-75-192 3561

Email: aegeebucuresti@yahoo.ro

http://www.aegee-bucuresti.ro

AEGEE – European Students’ Forum

Rue Nestor de Tiere 15

B-1030 Brussels (Schaarbeek)

Tel: +32 2 2452300

Fax: + 32 2 2456260

Email: headoffice@aegee.org

http://www.aegee.org

30 aprilie 2012 – Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii – Comenius

Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si privat (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.

Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.

Obiective specifice:

• dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor

• sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie europeana activa.

Obiective operationale

• cresterea calitatii si a volumului mobilitatilor elevilor si personalului didactic in diferite state membre

• cresterea calitatii si a volumului parteneriatelor intre scolile din diferite state membre, astfel incat sa se ajunga la cifra de cel putin 3 milioane de elevi implicati in activitati educationale comune pe durata programului (2007-2013)

• incurajarea invatarii limbilor straine moderne

• sprijinirea dezvoltarii de continuturi, servicii, pedagogii si practici inovatoare si bazate pe TIC (tehnologia informatiei si comunicarii

• cresterea calitatii si a dimensiunii europene in formarea personalului didactic

• sprijinirea procesului de imbunatatire a abordarilor pedagogice si a managementului scolilor.

Grupul tinta:

• elevi

• institutii de invatamant preuniversitar, in functie de criteriile stabilite de fiecare stat membru

• personal didactic si nedidactic din scolile mai sus-mentionate

• asociatii, organizatii non-profit, ONG-uri

• persoane si organisme care raspund de invatamantul preuniversitar la nivel local, regional si national

• centre de cercetare si institutii implicate in invatarea pe tot parcursul vietii

• institutii de invatamant universitar

• organisme ce ofera servicii de orientare, consiliere si informare.

Programul Comenius finanteaza urmatoarele tipuri de activitati:

• Parteneriate scolare, proiecte multilaterale si bilaterale: http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=222&d=41 , http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=231&d=41

• Proiecte Comenius Regio: http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=238&d=41

• Mobilitati individuale:

o Mobilitati ale elevilor http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=254&d=41

o Asistenti Comenius http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=255&d=41

o Formare continua pentru personalul implicat in educatia scolara http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=247&d=41

o Gazduirea unui asistent Comenius http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=255&d=41

o Vizite pregatitoare http://www.llp-ro.ro/?d=59

• Proiecte multilaterale – administrate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura http://eacea.cec.eu.int/static/en/llp/index_en.htm

• Retele – administrate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura http://eacea.cec.eu.int/static/en/llp/index_en.htm

• Masuri acompaniatoare – administrate de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura http://eacea.cec.eu.int/static/en/llp/index_en.htm

 

Actiuni/data limita pentru depunere:

Formare continua pentru personalul implicat in educatia scolara: 30 aprilie 2012, 17 septembrie 2012

Cine poate candida:

• Pot solicita finantare toate institutiile implicate in educatia scolara; institutiile responsabile pentru sistemele si politicile de educatie scolara la nivel local, regional si national

• persoane individuale (elevi, studenti, profesori…), in cele mai multe cazuri pot participa la programul Comenius doar prin institutiile din tara lor de origine

• Aplicatiile trebuie trimise catre Agentiile Nationale. Pentru Proiectele multilaterale, proiectele de Retele si Masuri acompaniatoare aplicatiile trebuie sa fie trimise la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

Contacteaza Agentia Nationala pentru informatii suplimentare:

http://www.anpcdefp.ro/ , www.llp-ro.ro

Lista tuturor Agentiilor Nationale poate fi gasita la: http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/national_en.html

Tari participante:

– 27 state membre UE

– Islanda, Liechtenstein, Norvegia

– Turcia

– Croatia. Verificati Ghidul LLP 2012 pentru detalii despre actiuni si modalitatile de participare.

Documente

eTwinning School partnerships in Europe

http://www.etwinning.net/ww/en/pub/etwinning

Lifelong Learning Programme 2007-2013 – How to participate?

http://ec.europa.eu/education/llp/doc848_en.htm

Lifelong Learning Programme 2007-2013: Guidelines for Applicants

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/index_en.html

PartBase -Partnersearch for COMENIUS & GRUNDTVIG

http://partbase.programkontoret.se/

Contact

EACEA Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

BOUR

Rue Colonel Bourg 135-139

B-1049 Brussels

Tel: +32 2 233 0111

Fax: +32 2 233 0150

Email: eacea-info@ec.europa.eu

http://eacea.ec.europa.eu/index.html

Information Desk

ANPCDEFP – Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale

Calea Serban Voda 133, Corp A, etaj 3, Sector 4

Bucuresti

Romania

040205

Tel: +40 21 201 07 00

Fax: +40 21 312 16 82

Email: agentie@anpcdefp.ro

http://www.anpcdefp.ro

Monica Calota

DG EAC B – Lifelong Learning Programme

DG Education and Culture

European Commission

200, rue de la Loi

B-1049 Brussels

Tel: +32 2 299 11 11

Email: eacea-info@ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/index_en.html