Evenimentele saptamanii 5 – 11 martie 2012



Acces mai rapid la medicamente pentru pacienţi

Comisia Europeană a propus reducerea perioadei de adoptare de către statele membre a deciziilor privind fixarea preţurilor şi rambursarea medicamentelor, pentru ca produsele farmaceutice să ajungă mai rapid pe piaţă şi, în consecinţă, la pacienţi.

De acum înainte, deciziile naţionale privind stabilirea preţurilor şi rambursarea medicamentelor ar urma să fie luate, ca regulă generală, într-un interval de 120 de zile pentru medicamentele inovative, de la 180 de zile în prezent, şi într-un interval de 30 de zile, în loc de 180 de zile în prezent, pentru medicamentele generice, atunci când preţul produsului de referinţă a fost deja aprobat sau inclus în sistemul public de asigurări de sănătate.

Executivul Uniunii Europene propune de asemenea măsuri stricte în cazul în care deciziile menţionate nu vor fi luate în intervalele stabilite. Actualele termene sunt deseori depăşite de statele membre.

Conform Comisiei, noua directivă reprezintă o importantă măsură de simplificare şi abrogă şi înlocuieşte vechea directivă din 1989, care nu mai corespundea complexităţii crescute a procedurilor de fixare a preţurilor şi de rambursare aplicate în statele membre.

Vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu industria şi antreprenoriatul, Antonio Tajani a declarat, la prezentarea directivei, că este nevoie ca deciziile privind fixarea preţurilor şi rambursarea (n.r. – medicamentelor) să fie luate mai rapid, pentru a menţine dinamismul pieţei farmaceutice şi pentru a oferi cetăţenilor un acces mai uşor la produsele farmaceutice.

Propunerea permite realizarea de economii substanţiale în materie de cheltuieli de sănătate publică, spre exemplu permiţând lansarea mai rapidă pe piaţă a produselor generice. Ea creează de asemenea un mediu mai previzibil, într-o transparenţă mai mare, pentru companiile farmaceutice, îmbunătăţindu-le de asemenea competitivitatea.

Sursa: Agerpres