Strategie privind datele administraţiilor publice
Comisia Europeană a lansat o strategie aplicabilă datelor deschise pentru Europa, care ar trebui să impulsioneze economia Uniunii Europene, aducând beneficii de 40 miliarde euro în fiecare an.
Administraţiile publice europene stau pe o ‘mină de aur’ cu un potenţial economic neutilizat, reprezentat de volumele mari de informaţii colectate de numeroase autorităţi şi servicii publice.
Strategia pentru creşterea performanţelor la nivelul întregii Uniuni Europene are o triplă dimensiune: în primul rând, Comisia va conduce prin puterea exemplului, deschizându-şi informaţiile către public prin intermediul unui nou portal de date cu acces gratuit.
În al doilea rând, se vor stabili condiţii de piaţă echitabile pentru datele deschise, valabile pe întreg teritoriul UE. În cele din urmă, noile măsuri sunt susţinute de cele 100 de milioane euro care se vor acorda în 2011-2013 pentru finanţarea studiilor destinate ameliorării tehnologiilor de prelucrare a datelor.
Aceste acţiuni plasează UE în poziţia de lider mondial în domeniul reutilizării informaţiilor din sectorul public. Ele vor stimula o industrie înfloritoare care transformă datele brute în materialul de care depind sute de milioane de utilizatori ai TIC, de exemplu aplicaţii pentru telefoane le inteligente: hărţi, informaţii de trafic în timp real, informaţii meteorologice, instrumente de comparare a preţurilor şi multe altele. Printre alţi beneficiari importanţi se numără jurnaliştii şi persoanele din mediul academic.
Practic, CE propune actualizarea directivei din 2003 privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public prin:
– generalizarea regulii conform căreia toate documentele puse la dispoziţie de către autorităţile din sectorul public pot fi reutilizate în orice scop, comercial sau necomercial, cu condiţia de a nu fi protejate de drepturi de autor aparţinând unor terţi;
– stabilirea principiului conform căruia autorităţilor publice nu ar trebui să li se permită să perceapă sume mai mari decât costurile generate de cererile individuale de date (care sunt costuri marginale);
– obligativitatea de a furniza date în formate obişnuite, care să poată fi recunoscute automat, pentru a se asigura că datele pot fi reutilizate eficient;
– creşterea spectaculoasă a sferei de aplicabilitate a directivei în sensul includerii în premieră a bibliotecilor, muzeelor şi arhivelor;
În plus, Comisia îşi va publica propriile date prin intermediul unui nou portal de date care face obiectul unui contract aprobat deja de CE. În prezent, acest portal este în versiunea beta (etapa de dezvoltare şi testare), lansarea fiind preconizată în primăvara anului 2012. În timp, portalul va servi drept punct unic de acces pentru reutilizarea datelor de la toate instituţiile, organismele şi agenţiile UE şi de la autorităţile naţionale.
Sursa: Agerpres