Evenimentele saptamanii 26 septembrie – 2 octombrie 2011



Programul european Erasmus pentru tineri antreprenori

 

România ocupă locul 4 în topul ţărilor care au accesat programul european Erasmus pentru tineri antreprenori, bazat pe schimburi de experienţă în afaceri.

Cu un procent de 6% din totalul schimburilor de experienţă, ţara noastră se află în top, alături de Spania, Italia şi Franţa în efortul de formare al tinerilor antreprenori. Prin această iniţiativă persoanele care-şi doresc să devină antreprenori sau antreprenorii începători beneficiază de asistare practică şi financiară pe o durată de până la 6 luni, în străinătate, sub îndrumarea unui antreprenor- gazdă.

Conform statisticilor, cele mai solicitate domenii pentru schimbul de experienţă sunt publicitatea – 16% din schimburile de experienţă curente, urmată de IT, servicii şi comunicare – 10%, educaţie şi formare – 8%, turism, servicii legale, fiscale şi de consultanţă – 8%.

Erasmus pentru tineri antreprenori este un program finanţat de Comisia Europeană, prin intermediul căruia se încurajează schimburile de experienţă în domeniul afacerilor pe teritoriul Uniunii Europene. Acest program funcţionează cu ajutorul a peste 170 de organizaţii intermediare, regionale sau naţionale, care oferă asistare mediului afacerist (ex: Camera de Comerţ, organizaţii care sprijină antreprenoriatul, centre de consiliere antreprenorială). În România, programul este reprezentat de Asociaţia Colfasa.

Prin facilitarea mobilităţii, a transferului de know how şi expertiză la nivel european, proiectul permite stimularea competitivităţii şi inovării. Pe fondul crizei economice globale, antreprenoriatul în rândul tinerilor reprezintă o şansa de integrare activă pe piaţa muncii , dar trebuie să luăm în considerare că o afacere viabilă poate fi dezvoltată doar prin testarea unor idei creative şi aplicate la dinamica pieţei. Prin parteneriatul creat cu alte state membre UE ne-am propus să dăm prioritate antreprenoriatului feminin, pornind de la premisa barierelor de gen existente în business-ul românesc’ a declarat Cristina Fometescu, director de proiect în cadrul Asociaţiei Colfasa.

Până în prezent aproximativ 3.730 potenţiali noi antreprenori şi atreprenori-gazdă din toate ţările Uniunii Europene au aplicat pentru a participa în program. Spania şi Italia deţin primele locuri la aplicaţii dacă luăm în considerare procentele de 49% de tineri antreprenori şi 46% de antreprenori- gazdă cumulate.

Studii recente au arătat faptul că 51% din tinerii europeni ar fi interesaţi să urmeze o carieră de antreprenoriat, însă foarte puţini dintre ei ştiu cum să-şi pună ideile în practică. Este şi cazul României, care, în ciuda faptului că dispune de tineri entuziaşti să-şi demareze propria afacere are un deficit de fonduri pentru a-i susţine.

Programul Erasmus pentru tineri antreprenori este o iniţiativă a Comisiei Europene care le permite tinerilor antreprenori europeni să petreacă până la 6 luni de muncă alături de un antreprenor experimentat dintr-un alt stat UE, pentru a învaţa cum să îşi dezvolte şi să îmbunătăţească propria lor afacere.

Obiectivele specifice ale programului sunt să ofere on-job-training pentru noii antreprenori din întreprinderile mici şi mijlocii, altundeva în UE, să faciliteze schimburile de experienţă şi informaţii între antreprenori, pe teme legate de obstacolele şi provocările pe care le au, să le crească acestora şansele de a accede pe piaţă şi de a-şi găsi potenţiali parteneri şi să creeze reţele, prin accentul pus pe cunoştinţele şi experienţa împărtăşită între antreprenori din diferite state europene.

Asociaţia Colfasa este o organizaţie nonprofit, parte integrantă a Grupului Colfasa, care de mai bine de 10 ani elaborează şi gestionează proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Asociaţia este specializată în consultanţă în domeniul politicilor comunitare, pe care îşi propune să le promoveze în România.

Sursa: Agerpres