Evenimentele saptamanii 5-11 septembrie 2011



O nouă strategie privind relaţiile externe ale UE în domeniul energetic

Comisia Europeană a adoptat o comunicare cu privire la securitatea furnizării energiei şi cooperarea internaţională în domeniul energetic, pentru prima dată fiind stabilită o strategie cuprinzătoare pentru relaţiile externe al UE în acest sector.

În centrul abordării prezentate de Comisie stă mai buna coordonare între statele membre în ceea ce priveşte identificarea şi punerea în aplicare a unor priorităţi clare în politica energetică externă.

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat ca politica UE în domeniul energetic a înregistrat progrese reale în ultimii ani. Acum UE trebuie să îşi extindă realizările pieţei interne dincolo de graniţele sale pentru a asigura securitatea furnizării energiei în Europa şi a încuraja parteneriatele internaţionale în sectorul energetic.

Comisia Europeană are în vedere stabilirea de parteneriate cu ţările terţe în domeniul energetic pentru toate etapele lanţului energetic, de la producţie la transport şi distribuţie. De asemenea, Oettinger a precizat că măsurile propuse nu se vor aplica retroactiv, neafectând aşadar acordurile în vigoare dintre state membre UE şi ţări terţe.

Strategia cuprinde 43 de acţiuni concrete, printre care obligaţia statelor membre de a se informa reciproc cu privire la acordurile internaţionale cu ţări terţe în domeniul energiei, aici fiind incluse acordurile aflate în curs de negociere. De la caz la caz, CE îşi va putea prezenta opinia privind conformitatea acordurilor respective cu legislaţia europeană şi cu obiectivele UE în domeniul securităţii energetice.

Acordurile energetice cu ţări terţe pot fi, de asemenea, negociate la nivelul UE atunci când este necesară atingerea unor obiective esenţiale ale UE. Este cazul acordului cu Azerbaidjan şi Turkmenistan privind o conductă de gaz dinspre zona Caspică, în acest caz fiind cerut un mandat special din partea Consiliului.

Uniunea Europeană va propune şi un nou parteneriat privind proiectele de energie regenerabilă cu ţările de la sud de Mediterana şi va face demersuri pentru respectarea unor standarde obligatorii în negocierile multilaterale privind siguranţa nucleară, inclusiv sub egida Agenţiei

Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). În plus, Bruxellesul vizează extinderea la ţările din vecinătatea UE a evaluărilor privind siguranţa nucleară.

În relaţiile cu ţările terţe, mai ales cu cele dezvoltate şi în curs de dezvoltare, UE va pune un accent mai mare pe ameliorarea accesului la energia durabilă.

În plus, Comisia propune luarea unei decizii la nivelul UE prin care să fie creat un mecanism de schimb de informaţii în domeniul energiei între ţările membre şi cele terţe. Prin acest mecanism, va fi completată şi extinsă la toate formele de energie procedura de notificare deja existentă în cazul contractelor privind gazul. Mecanismul propus va consolida poziţia de negociere a statelor membre faţă de ţările terţe, asigurând securitatea energetică, funcţionarea normală a pieţei interne şi crearea unei certitudini juridice pentru investiţii.

Sursa: Agerpres