Evenimentele saptamanii 4 – 10 iulie 2011



 

Regulament-cadru pentru asistenţă macrofinanciară

 

Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament-cadru pentru asistenţă macrofinanciară (MFA), instrument cu ajutorul căruia este acordată asistenţă financiară excepţională ţărilor terţe situate în apropierea UE şi care se confruntă cu dificultăţi legate de balanţa de plăţi.

Regulamentul-cadru va sintetiza în forma juridică toate normele ce guvernează MFA. De la lansarea acestui instrument, în anul 1990, au fost aprobate 55 de decizii privind MFA, de pe urma cărora au beneficiat 23 de ţări, valoarea totală a angajamentelor fiind de 7,4 miliarde de euro.

Aşa cum a arătat criza financiară mondială din ultimii ani, esenţială în astfel de situaţii de criză este viteza cu care este deblocată asistenţa financiară, ceea ce arată importanţa adaptării instrumentelor financiare. Propunerea de regulament adoptată luni de către executivul UE face parte din eforturile europene de a se face faţă provocărilor economice actuale, în concordanţă cu cadrul financiar multianual (2014-2020) prezentat recent de Comisia Europeană.

MFA completează finanţarea furnizată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în contextul programului de ajustare şi reformă şi poate fi acordată sub formă de granturi, finanţate de la bugetul UE, sau de credite, caz în care Comisia ia cu împrumut fondurile necesare de pe pieţele de capital şi le împrumută ţărilor beneficiare.

Potrivit noilor propuneri ale Comisiei, MFA va fi acordată unei ţări terţe eligibile printr-un act de aplicare al CE, sub supravegherea reprezentanţilor statelor membre, aşa cum este cazul altor instrumente financiare externe ale UE.

De asemenea, regulamentul-cadru propus de Comisia Europeană va actualiza şi clarifica unele aspecte, precum acoperirea geografică a MFA. Ţările eligibile vor fi candidate sau potenţial candidate, vizate de politica europeană de vecinătate, inclusiv cele 3 ţări din Caucazul de Sud. Alte ţări terţe vor continua să fie eligibile numai în circumstanţe excepţionale şi justificate, cu condiţia de a fi apropiate geografic de UE şi de a avea relaţii politice şi economice apropiate cu Uniunea.

Sursa: Agerpres