Evenimentele saptamanii 11-17 aprilie 2011Bruxelles a prezentat 12 propuneri prioritare pentru relansarea pieţei unice

Comisia Europeană a prezentat 12 propuneri prioritare pentru relansarea pieţei unice europene – de la coeziunea socială la protecţia intelectuală sau finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii – pe care doreşte să le pună în practică înainte de sfârşitul anului 2012, relatează AFP.

Documentul, numit ‘Act pentru piaţa unică’, cuprindea într-o versiune provizorie prezentată la sfârşitul lunii octombrie 50 de propuneri. O consultare publică a permis reducerea listei la 12, potrivit unei surse europene.

În domeniul protecţiei intelectuale, este vorba de brevetul european, care trebuie să facă obiectul unei cooperări întărite între 25 de ţări din UE (cele 27 fără Spania şi Italia) potrivit unor modalităţi care vor fi prezentate tot miercuri.

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a semnalat deja că se va baza pe ultima propunere de compromis între guvernele UE, care prevede traducerea brevetului în 3 limbi (engleză, germană şi franceză).

Altă propunere vizează revizuirea la sfârşitul anului a cadrului pieţelor publice, pentru care Bruxelles a lansat deja o consultare în ianuarie.

Lista cuprinde şi proiecte potenţial mai sensibile, precum cel referitor la piaţa internă a serviciilor, a cărei liberalizare alimentase acum câţiva ani temerea că ‘instalatorul polonez’ i-ar fi înlocuit, pentru un salariu mai mic, pe omologii săi din Franţa.

Potrivit unei surse europene, Bruxelles are în vedere crearea unui ‘sistem european de standardizare’, stabilind norme pentru prestarea anumitor servicii.

Inventarul cuprinde de asemenea acţiuni pentru ameliorarea finanţării micilor întreprinderi (cu o propunere anunţată pentru cel de-al patrulea trimestru privind fondurile de capital de risc) sau pentru a facilita mobilitatea lucrătorilor (cu o extindere a recunoaşterii automate a diplomelor dintr-o ţară în alta).

Fiecare proiect major va fi însoţit de iniţiative complementare. Comisia se angajează să propună textele în lunile următoare, având ca obiectiv adoptarea acestora înainte de sfârşitul anului 2012 de către guvernele UE şi Parlamentul European.

Sursa: Agerpres