Evenimentele saptamanii 28 martie – 3 aprilie 2011



Românii care scot bani de la ATM-urile din alte state UE trebuie să fie atenţi la taxe

Consumatorii români care utilizează serviciile de retragere numerar prin intermediul ATM în celelalte state membre ale UE trebuie să verifice cu atenţie sumele care le sunt percepute cu titlu de taxă, se arată într-un comunicat al Centrului European al Consumatorilor România (CCER).

În cazul în care aceste taxe sunt mai mari decât în cazul unei retrageri de numerar de la un ATM situat în România pentru aceeaşi sumă, acest lucru reprezintă o încălcare a Regulamentului 924/2009.

În ianuarie 2011, Comisia Europeană a publicat pe pagina sa de internet o notă privind Aplicarea Regulamentului (CE) 924/2009 referitor la plăţile transfrontaliere în cadrul Comunităţii – Taxarea directă a deţinătorilor de carduri în cazul retragerii de numerar de la ATM situate în alte state membre. Chiar dacă această notă reprezintă opinia Comisiei şi nu este obligatorie – doar Curtea Europeană de Justiţie poate emite interpretări obligatorii ale legislaţiei comunitare – reprezintă un document important. Prin intermediul notei este oferită o argumentaţie legală care poate fi utilizată pentru a diminua sau a elimina taxele pe care consumatorii europeni trebuie să le plătească atunci când retrag numerar de la un ATM situat într-un alt stat membru, se arată în documentul CCER.

Potrivit acestuia, există două metode de stabilire a taxelor pentru utilizarea ATM, atât în context naţional, cât şi transfrontalier: taxarea indirectă, care are loc între banca deţinătorului cardului şi banca al cărui ATM este utilizat (sau operatorul unei reţele de ATM) sau taxarea directă, atunci când proprietarul ATM percepe deţinătorului cardului o taxă a cărei valoare o stabileşte după cum doreşte.

Comisia Europeană este de părere că o schimbare de natură tehnică a metodei prin care sunt solicitate taxele pentru retragerile de numerar de la ATM situate în alte state membre de la taxarea indirectă (interbancară) la taxarea directă (taxe suplimentare care trebuie plătite separat proprietarului ATM) nu reprezintă un nou serviciu de plată oferit deţinătorului cardului. Mai mult, o schimbare în modalitatea tehnică de percepere a taxelor nu conduce şi nu poate conduce, în nicio situaţie, la neaplicarea Regulamentului (CE) 924/2009 în cazul retragerilor de numerar de la ATM situate în alte State Membre, din perspectiva consumatorului. Dacă aplicarea conceptului taxării directe conduce la o situaţie în care o retragere de numerar de la un ATM situat într-un alt stat membru este mai costisitoare pentru utilizatorul serviciului de plată decât retragerea naţională corespondentă a sumei în euro, ne aflăm în prezenţa unei încălcări a articolului 3 (1) din Regulament de către furnizorul serviciului de plată.

Sursa: Agerpres