Evenimentele saptamanii 14-20 februarie 2011



Europenii folosesc mai mult telefoanele mobile când călătoresc în străinătate

Un studiu publicat de Comisia Europeană arată că aproape trei sferturi dintre europeni sunt preocupaţi de costul utilizării în străinătate a telefonului mobil, iar numai 19% dintre persoanele care utilizează serviciile de internet mobil pe telefoanele lor cu ocazia unui sejur în străinătate apreciază că preţurile în cazul transferului de date în roaming pentru navigarea pe internet şi verificarea email-urilor sunt corecte, informează un comunicat de presă.

Rezultatele studiului şi ale consultării publice referitoare la viitorul regulamentului serviciilor de roaming, încheiat pe 11 februarie, vor fi luate în considere cu ocazia revizuirii normelor actuale în materie de roaming, pe care Comisia Europeană trebuie să o realizeze până în iunie 2011. Obiectivul de performanţă stabilit în Agenda Digitală pentru Europa este ca diferenţa dintre tarifele naţionale şi tarifele de roaming să ajungă să fie aproape nulă până în 2015.

Studiul arată că în ziua de azi mult mai mulţi oameni îşi utilizează telefoanele mobile atunci când călătoresc în UE faţă de acum patru ani, când UE a introdus pentru prima dată norme de cost pentru roaming. În ciuda unei scăderi estimate de 13% a deplasărilor în perioada 2006-2010, volumul general al apelurilor primite şi SMS-urilor trimise dintr-o altă ţară a UE a crescut în această perioadă.

Persoanele intervievate spun că dau cu 32% mai multe telefoane, primesc cu 31% mai multe apeluri şi trimit cu 43% mai multe SMS-uri faţă de anul 2006.

Studiul pune în evidenţă obiceiurile diferite ale populaţiei europene. Astfel, bărbaţii efectuează mult mai uşor apeluri vocale (57%), în timp ce femeile preferă să trimită SMS-uri (56%).

De asemenea, tinerii sunt mult mai dispuşi să utilizeze serviciile de roaming, comparativ cu anul 2006 (efectuarea de apeluri vocale: +43%, primirea de apeluri +42% şi trimiterea de SMS-uri +51%).

Tinerii sunt mai predispuşi să utilizeze roamingul de date: 15% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani preferă să navigheze pe telefonul mobil când se află în străinătate, comparativ cu 6% din persoanele de peste 55 de ani. În general, doar 19% dintre respondenţi sunt de părere că tariful serviciilor de roaming de date este rezonabil.

Sursa: Agerpres