Evenimentele saptamanii 24-31 ianuarie 2011



Comisia Europeană pune la dispoziţia tinerilor cercetători un fond de 40 de milioane de euro

În anul 2011, Comisia Europeană va pune la dispoziţia cercetătorilor care vor ocupa pentru prima dată un post full-time într-un institut european de cercetare suma de 40 de milioane de euro, care va acoperi peste 400 de granturi.

Granturile de integrare profesională, fiecare în valoare de 100.000 de euro, sunt finanţate prin intermediul Programului Marie Curie al Uniunii Europene şi au ca scop încurajarea tinerilor oameni de ştiinţă europeni să se întoarcă în Europa, dar şi atragerea celor mai buni tineri cercetători din alte părţi pentru a veni să lucreze în universităţi, companii şi alte instituţii europene.

Conform unui raport pe 2010 al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind gradul de angajare şi mobilitatea în rândul persoanelor cu un doctorat în ştiinţe, până la 30% dintre absolvenţii europeni ai unui doctorat au lucrat în afara Europei în ultimii zece ani, mulţi dintre ei îndreptându-se spre Statele Unite. Printre motivele acestui export de inteligenţă au fost citate sprijinul financiar mai mare pentru cercetare şi un climat mai bun pentru inovaţie.

Pentru a obţine o Uniune inovatoare, Europa are nevoie de cercetări de talie mondială care să poată aborda provocările actuale şi viitoare.

Granturile europene de integrare profesională sunt disponibile cercetătorilor de orice naţionalitate. Fondul ţinteşte spre cercetătorii de nivel post-doctoral şi nu există nicio restricţie privind domeniul de cercetare. Data limită de aplicare pentru aceste granturi este 8 martie 2011. O comisie independentă de experţi europeni şi internaţionali de cel mai înalt nivel îi va evalua şi selecta pe cei mai buni cercetători pentru aceste granturi.

Sursa: Agerpres