Evenimentele saptamanii 27 – 31 decembrie 2010Încărcătorul universal pentru telefoanele mobile va apărea pe piaţa europeană în 2011

Comisia Europeană a anunţat introducerea pe piaţa europeană, din 2011, a încărcătoarelor universale pentru telefoanele mobile, compatibile doar cu aparatele de ultimă generaţie, relatează France Presse.

Urmează să fie publicate regulamentele armonizate ce vizează asigurarea siguranţei încărcătoarelor, iar primele încărcătoare universale şi telefoane mobile ce corespund noilor norme ar trebui să apară pe piaţa europeană în primele luni ale lui 2011.

Aceste norme se adresează doar telefoanelor multifuncţionale, care se pot conecta la calculator sau internet (Blackberry, iPhone). Acestea se bazează pe o conexiune de tip ‘micro-USB’, utilizată deja de nenumărate telefoane.

Conform datelor furnizate de Bruxelles, aparatele de acest tip se vor impune pe piaţă în doi ani şi le vor înlocui definitiv pe cele cu funcţii de bază.

În prezent, există o mare varietate de încărcătoare pentru telefoane mobile, fapt ce complică viaţa consumatorului şi sporeşte cantitatea de deşeuri electronice.

Ideea de încărcător universal circulă de multă vreme. Principalele companii de telefonie mobilă, Nokia, Sony-Ericsson, Samsung au semnat anul trecut un protocol prin care au convenit asupra standardizării încărcătoarelor.

Sursa: AGERPRES