Evenimentele saptamanii 25-31 octombrie 2010Trei din patru europeni doresc să aibă un acces mai bun la justiţie în străinătate

Trei din patru europeni (73%) doresc să se ia măsuri pentru a fi ajutaţi să îşi rezolve problemele juridice şi să îşi exercite drepturile în alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

„Graţie dreptului la libera circulaţie, mai mult ca oricând, tot mai mulţi europeni trăiesc, călătoresc şi muncesc în alte ţări ale Uniunii Europene”, a declarat comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding. ”Deşi europenii beneficiază în mare măsură de dreptul la libera circulaţie, aceştia întâmpină încă dificultăţi, din cauza sistemelor juridice diferite din cadrul Uniunii Europene.Trebuie să garantăm că aceste diferenţe nu împiedică cetăţenii să beneficieze, în alte state membre, de acces la justiţie în materie civilă în aceleaşi condiţii ca în propria ţară”, a subliniat oficialul european.

Sondajul arată că 56% dintre europeni consideră că accesul la justiţie în materie civilă, într-o altă ţară din UE, este dificil, în timp ce doar 14% consideră că au acces uşor la justiţie. 73% sunt în favoarea unor măsuri suplimentare care să faciliteze accesul la justiţie într-un alt stat membru şi 52% consideră că astfel de măsuri ar trebui luate prin norme comune la nivelul Uniunii Europene.

În timp ce doar 2% din persoanele intervievate au fost implicate personal în procese cu o persoană fizică sau o întreprindere dintr-un alt stat membru, 9% consideră că ar putea să fie implicate în astfel de procese în viitor.

În ceea ce priveşte dreptul familiei în cauze cu caracter transfrontalier, 68% dintre europeni consideră că UE ar trebui să se implice în modul în care normele naţionale sunt aplicate în cauzele de divorţuri internaţionale şi în aspectele de natură financiară care privesc cuplurile căsătorite din ţări diferite ale UE. În iulie, 14 ţări din UE au primit undă verde din partea guvernelor statelor membre ale UE pentru a impulsiona adoptarea de norme care să permită cuplurilor internaţionale să îşi aleagă ţara a cărei legislaţie s-ar aplica în cazul divorţului lor. Noile norme, care trebuie aprobate, vor permite cuplurilor să evite proceduri costisitoare atât din punct de vedere emoţional, cât şi financiar.

În sfârşit, majoritatea (58%) persoanelor intervievate sunt în favoarea măsurilor suplimentare luate de UE în vederea îmbunătăţirii recunoaşterii de documente între statele membre. Comisia a lansat, în această vară, portalul e-justiţie (IP/10/956), pentru a facilita accesul cetăţenilor la informaţii privind soluţionarea problemelor de natură juridică în străinătate. Acest ghişeu electronic unic privind accesul la justiţie în întreaga Uniune Europeană oferă răspunsuri rapide la întrebările cu caracter juridic ale cetăţenilor, având un conţinut de peste 12 000 de pagini. Până în prezent, a fost vizitat de 125 000 de ori.

Sursa: Agerpres