Evenimentele saptamanii 11-17 octombrie 2010



Comisia Europeană va consolida apărarea Europei împotriva atacurilor informatice

Consolidarea apărării statelor din Uniunea Europeană în faţa atacurilor îndreptate asupra sistemelor sale informatice cheie face obiectul a două măsuri prezentate de Comisia Europeană. Este vorba despre o propunere de directivă ce abordează noile infracţiuni informatice, precum atacurile informatice pe scara largă, măsură completată de o propunere de regulament în vederea consolidării şi modernizării Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA).

Pachetul prezentat de către Comisie va consolida răspunsul Europei la perturbările de natura informatică. Propunerea Comisiei Europene privind criminalitatea informatică are la bază normele în vigoare din 2005 şi introduce noi circumstanţe agravante şi sancţiuni penale mai mari, care sunt necesare pentru a se combate mai eficient ameninţarea tot mai mare şi cazurile tot mai frecvente de atacuri pe scara largă împotriva sistemelor informatice.

Cele două iniţiative sunt prevăzute de Agenda digitală pentru Europa şi de Programul de la Stockholm pentru un spaţiu unic de justiţie şi securitate, în vederea creşterii încrederii în reţeaua informatică şi securitatea acesteia. Conform directivei propuse, autorii atacurilor informatice şi producătorii programelor informatice necesare în acest sens ar putea face obiectul urmăririi penale şi al unor sancţiuni penale mai severe. De asemenea, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să răspundă rapid la cererile urgente de ajutor în cazul unor atacuri informatice, astfel încât justiţia europeană şi cooperarea poliţienească în acest domeniu să devină mai eficiente. Consolidarea şi modernizarea ENISA va permite, de asemenea, Uniunii Europene, statelor membre şi părţilor interesate din sectorul privat să-şi dezvolte capacităţile şi pregatirea în vederea prevenirii, detectării şi abordării provocărilor care ţin de securitatea informatică.

Prin modernizarea ENISA se va obţine o mai mare flexibilitate şi adaptabilitate şi se va crea posibilitatea de a acorda ţărilor şi instituţiilor europene asistenţă şi consultanţă în materie de reglementare.

Pentru a răspunde intensităţii provocărilor din ce în ce mai mari legate de securitatea informatică, regulamentul propus ar extinde mandatul ENISA cu 5 ani şi ar majora treptat resursele sale financiare şi umane. Executivul Uniunii Europene propune ca structura guvernanţei ENISA să fie, de asemenea, consolidată printr-un rol de supraveghere mai puternic al Consiliului de administraţie, în care sunt reprezentate statele membre şi Comisia Europeană.

Cele două propuneri vor fi înaintate spre adoptare Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene.

Sursa AGERPRES