Europa in dialog cu cetateanul!



Centrul Europe Direct Arges, in colaborare cu Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) si Fundatia Konrad Adenauer, biroul din Bucuresti, si Birourile de Consiliere pentru Cetateni din reteaua ANBCC au organizat, astazi, 10 septembrie 2010, o dezbatere intitulata Europa in dialog cu cetateanul! – Romania si cetatenii ei – Comunicarea cu Institutiile Uniunii Europene.

Familiarizarea cetatenilor romani cu institutiile europene, cu drepturile, libertatile, dar si cu obligatiile care le revin prin statutul de cetateni ai Uniunii Europene este o conditie esentiala pentru derularea unui proces de integrare sustinut si pentru stimularea actiunilor participative ale cetatenilor si transpunerea acestora in plan european.

Dezbaterea Europa in dialog cu cetateanul! moderata de jurnalistul Bogdan Munteanu (cotidianul Gandul), si-a propus sa dea expresie practica Tratatului de la Lisabona prin informarea cetatenilor in privinta parghiilor de comunicare cu institutiile europene.

Posibilitatile de comunicare cu institutii ale Uniunii Europene, cum ar fi: contactul direct cu eurodeputatii, cu Ombudsman-ul european, adresarea prin intermediul petitiilor sau propunerea de initiative legislative de catre cetateni, cunoasterea surselor europene de informare sunt doar cateva dintre subiectele dezbatute si prezentate.

Un alt obiectiv atins a fost acela de promovare a Centrului Europe Direct Arges si cunoasterea serviciilor oferite de catre acesta, in randul autoritatilor Administratiei Publice Locale, IMM-urilor si organizatiilor neguvernamentale.