Evenimentele saptamanii 6 – 12 septembrie 2010



Comisia Europeană pregăteşte noi propuneri privind piaţa unică

Comisia Europeană pregăteşte o nouă legislaţie privind piaţa unică, ce are ca scop stimularea creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, informează EurActiv.

Documentul cuprinde circa 30 de propuneri, printre care noi prevederi legislative în domeniile fiscalităţii, combaterii contrafacerilor şi asistenţei pentru micile întreprinderi.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a declarat că documentul va contribui la atingerea obiectivelor incluse în Strategia Europa2020 pentru creştere şi creare de locuri de muncă, vizând în special iniţiative privind inovarea şi politica industrială.

Raportul elaborat de fostul comisar european Mario Monti, din care se inspiră noua legislaţie privind piaţa unică, a propus o mai bună coordonare fiscală între statele membre, dar nu cerea o armonizare deplină a sistemului fiscal în UE.

Noua legislaţie va acorda o atenţie aparte rolului jucat de cei 500 de milioane de cetăţeni ai UE în economia europeană. „Pieţele trebuie să lucreze pentru cetăţeni şi nu invers”, se menţionează în document.

„Piaţa unică şi cele patru libertăţi ale sale – de bunuri, servicii, persoane şi capital – reprezintă una din cele mai competitive avantaje. Adâncirea şi devzoltarea lor continuă vor fi una din cele mai bune surse ale Europei de creştere durabilă, inteligentă şi inclusivă”, afirmă CE în proiectul noii legislaţii.

Sursa AGERPRES