Evenimentele saptamanii 30 august – 5 septembrie 2010



România a aplicat pentru sprijinul Uniunii Europene în urma inundaţiilor

România a transmis Comisiei Europene aplicaţia pentru accesarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru acordarea unui sprijin în urma inundaţiilor suferite de ţara noastră în iunie-iulie, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean: „Din partea guvernului, prin Autoritatea coordonatoare şi de management a fondului solidaritatea al UE, a fost transmisă aplicaţia pentru mobilizarea fondului de solidaritate ca urmare a inundaţiilor din iunie-iulie 2010. Aplicaţia a fost transmisă oficial comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn”.

Sprijinul destinat României este aşteptat de autorităţile de la Bucureşti până la sfârşitul anului.

„În octombrie, după un termen de 6-8 săptămâni de la depunerea aplicaţiei, este aşteptată emiterea deciziei prin care se propune Parlamentului European şi Consiliului aprobarea unei sume din fondul de solidaritate în sprijinul României. Până la sfârşitul anului se aşteaptă finalizarea procedurii bugetare care implică Parlamentul European şi Consiliul”, a menţionat Ioana Muntean.

Potrivit acesteia, până la pragul de 0,6% din PIB, care în cazul României este de aproximativ 788 milioane de euro, valoarea sprijinului comunitar este de 2,5% din valoarea pagubelor, iar după acest prag de 6% din valoarea pagubelor. Guvernul a raportat pagube de circa 867 de milioane de euro în urma inundaţiilor.

Sursa AGERPRES