Evenimentele saptamanii 5-11 iulie 2010



Parteneriat pentru susţinerea agricultorilor în accesarea fondurilor europene

CEC Bank a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), un protocol de colaborare pentru susţinerea agricultorilor în accesarea fondurilor europene, informează banca.

Acest protocol va facilita accesul la finanţare al potenţialilor beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurala (PNDR) şi al beneficiarilor semnatari ai contractelor de finanţare cu APDRP, care nu-şi pot asigura din surse proprii co-finanţarea. Prin acest parteneriat se urmăreşte creşterea activităţii de creditare prin majorarea numărului firmelor beneficiare ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) care pot avea acces la credite de la CEC Bank.

Protocolul prevede utilizarea unui model standard de scrisoare de confort, care va fi eliberată de bancă solicitanţilor de credite care au proiecte selectate şi pentru care urmează să fie încheiate contracte de finanţare din fonduri europene. Astfel, toţi potenţialii beneficiari care doresc cofinanţarea proiectelor depuse în cadrul PNDR, se pot adresa sucursalelor CEC Bank sau Birourilor de Fonduri Europene din cadrul sucursalelor din fiecare judeţ al ţării şi din Bucureşti, în vederea emiterii scrisorilor de confort.

Începând cu luna iunie 2010, CEC Bank a lansat conceptul Biroul de Fonduri Europene, prin care banca acordă îndrumare, promovează şi vinde produsele de creditare pentru accesarea de fonduri europene celor care au nevoie de cofinanţare şi doresc să apeleze la aceste fonduri, înfiinţând în toate sucursalele băncii câte un astfel de birou. Până la această dată au fost inaugurate oficial birourile aflate în incinta sucursalelor din Piatra Neamţ, Bacău, Iaşi, Constanţa, Suceava, Botoşani, Brăila, Galaţi, Tulcea, Călăraşi, Braşov. Această acţiune de lansare a birorurilor de fonduri europene va continua şi în perioada următoare în majoritatea sucursalelor băncii.

CEC Bank a finanţat până în prezent peste 2.250 de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene. Experienţa şi produsele de creditare puse la dispoziţie de CEC Bank se adresează proiectelor finanţabile din fonduri europene, indiferent de programul de finanţare accesat de clienţi.

Flexibilitatea produselor permite accesarea de proiecte finanţate atât prin Instrumente Structurale, cât şi din fonduri destinate agriculturii. Prin cofinanţările acordate de bancă clienţilor săi s-au absorbit până la această dată granturi în valoare de peste 200 milioane euro.

Sursa AGERPRES