Evenimentele saptamanii 17-23 mai 2010



Eficienţa energetică – o nouă etichetare pentru produsele de uz casnic

Parlamentul European a adoptat un nou format al etichetării privind eficienţa energetică, introducând o clasă adiţională de tip „plus” la schema de culori deja cunoscută, potrivit unui comunicat de presă.

Aceste etichete vor conţine mai multe informaţii legate de consumul energetic al produselor de uz casnic şi al produselor cu impact energetic. În plus, orice viitoare publicitate care promovează preţul sau eficienţa energetică a frigiderelor, a maşinilor de spălat sau a cuptoarelor va trebui să indice clasa energetică a produselor.

Eticheta existentă ajuta deja consumatorii să evalueze costurile curente atunci când achiziţionează noi produse pentru uz casnic precum frigidere, congelatoare, maşini de spălat, uscătoare, maşini de spălat vase, cuptoare sau aparate pentru aer condiţionat.

Producătorii sunt în prezent obligaţi să indice consumul anual de energie indiferent dacă produsul are o eficienţă energetică foarte bună (verde, categoria „A”) sau slabă (roşu, categoria „G”).

În funcţie de produs, eticheta va indica consumul de apă, nivelul zgomotului sau puterea calorică.

Noua etichetă de eficienţă energetică pentru aparatele de uz casnic va permite categorii adiţionale („A+++” fiind pentru produsele cu cel mai redus consum energetic), însă numărul acestora va fi limitat la 7. La adăugarea unei noi clase, gama de culori se va deplasa. În acest mod, este garantat un format al etichetei care să fie clar, lizibil şi uşor de înţeles de către consumatori. Orice publicitate pentru un anumit model de produse cu impact energetic include o referire la clasa de eficienţă energetică a produsului, atunci când sunt făcute publice informaţii legate de impactul energetic sau de preţ. Furnizarea de informaţii exacte, relevante şi comparabile privind consumul specific de energie al produselor cu impact energetic va ajuta utilizatorii finali să se decidă în funcţie de potenţialul de economisire a energiei, în vederea reducerii facturilor la energie pe termen lung.

Odată ce directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene, statele membre vor avea un an la dispoziţie pentru a-şi adapta legislaţia naţională privitoare la etichetarea privind eficienţa energetică. Directiva adoptată face parte dintr-un pachet legislativ mai extins.

Sursa AGERPRES