Evenimentele saptamanii 28 decembrie 2009 – 4 ianuarie 2010



Pecs, Capitala Culturala Europeana, doreste programe pe termen lung cu orase din tari vecine, intre care si România Budapesta

 

Orasul fara frontiere” va fi lozinca orasului ungar Pecs, Capitala Culturala Europeana in 2010 impreuna cu Istanbul si Essen si care cauta posibilitatea de a initia programe pe termen lung in colaborare cu orase din tarile vecine, intre care si România – informeaza agentia spaniola de presa EFE.

 

Anul cultural de la Pecs se axeaza pe caracteristicile orasului, adica, grupurile sale etnice, istoria, clima, arhitectura si situarea sa geografica. Orasul, cu aproximativ 160.000 de locuitori, in care traiesc pâna la noua minoritati, intre care sârbi, polonezi, bulgari, greci, ucraineni, este unul dintre cele mai importante centre culturale din Ungaria si se bucura de o clima aproape ‘mediteraneana’, unica in tara. Tamas Szalay, director cultural al organizatiei “Pecs 2010”, a explicat pentru EFE ca orasul nu s-a concentrat pe evenimente culturale, ci cauta posibilitatea de a initia programe pe termen lung in colaborare cu orase din tarile vecine, Serbia, România, Croatia, Bosnia si Slovenia.

 

În cadrul programului cultural vor exista unele manifestari care “cu siguranta vor atrage atentia internationala”, cum este cazul expozitiei pe tema ‘Bauhaus’, a adaugat Tamas Szalay. În istoria artei din Pecs exista pictori straluciti precum Victor Vasarely, ‘tatal op-art’, care va constitui tema principala a unei expozitii internationale.

Sursa AGERPRES