Evenimentele saptamanii 14-21 decembrie 2009



Primul oras romanesc devenit Capitala Culturala Europeana (CCE) in 2007, Sibiul, a fost laudat intr-un raport al Comisiei Europene, dupa cum a anuntat primarul Klaus Iohannis.

In concluzia raportului de evaluare se arata ca „toate cele patru capitale culturale (Sibiu, Luxemburg, Stavenger, Liverpool) au fost eficiente in atingerea obiectivelor privind impactul in domeniul economic, turistic si in dezvoltarea urbana, mentionandu-se ca turismul a inregistrat o crestere in toate cele patru cazuri (cu toate ca nu a fost egal) si exista dovada unui impact survenit in economia locala.

De asemenea, se arata ca toate cele patru capitale culturale europene fie au finantat direct infrastructura culturala si investitiile de dezvoltare urbana, fie le-au stimulat mai puternic.

Comisia Europeana considera ca aplicatia Sibiului pentru CCE a fost un gest „foarte curajos si inovator” pentru un oras relativ mic, care facea parte dintr-un stat care la acea vreme nu era membru UE. Comisia a mai remarcat faptul ca, in anul in care Sibiul a detinut acest titlu, a fost fixata o gama mai larga de obiective decat cele declarate in 2004 si care au fost totusi in conformitate cu spiritul larg al obiectivelor fixate initial si cu obiectivele generale ale Programului Capitale Culturale Europene.

Conform expertilor Comisiei Europene, programul cultural al Sibiului a fost foarte amplu si a continut o dimensiune europeana semnificativa, dar si elemente inovatoare cum ar fi spre exemplu utilizarea spatiilor urbane si parteneriatul cu Luxemburg.

Majoritatea celor intervievati sugereaza ca obiectivele au fost indeplinite si ca asteptarile lor au fost satisfacute. Tot in raportul CE, se arata ca, in baza amplorii si naturii programului cultural, nivelului de acoperire in mass-media internationala si rezultatele chestionarelor aplicate vizitatorilor, se pare ca Sibiu a atins scopul de a creste vizibilitatea sa la nivel european.

In dorinta de a incuraja schimbul de experienta in ceea ce priveste bunele practici in cadrul Programului Capitale Culturale Europene, Comisia Europeana a considerat ca aceste rapoarte de evaluare post eveniment pot folosi viitoarelor capitale culturale europene in pregatirile organizatorice pe care le intreprind.

Raportul de evaluare alcatuit de expertii Comisiei Europene a vizat gradul de eficienta, durabilitate si relevanta a Programului CCE pentru respectivul oras, in functie de obiectivele pe care fiecare dintre acestea si le-a fixat. In raportul prezentat s-a pus accentul pe impactul pe care Programul CCE l-a avut asupra orasului in domeniul cultural, social si dezvoltarea orasului dar si implicarea cetatenilor in acesta.