Oficiul European pentru Selectia Personalului



EPSO sau Oficiul European pentru Selecţia Personalului este cel care decide viitori funcţionari ai instituţiilor europene.

 Aşadar, dacă te interesează un post la una dintre instituţiile UE şi îndeplineşti următoarele criterii necesare pentru a candida, şi anume: să fii cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, să te bucuri de toate drepturile asociate cetăţeniei, să-ţi fi îndeplinit toate obligaţiile impuse de legislaţia referitoare la satisfacerea stagiului military, să cunoşti foarte bine una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene şi o a doua limbă la un nivel satisfăcător, atunci te poţi înscrie în vederea participării la concurs.

De asemenea e bine să ştiţi că, pentru un post sau altul, condiţiile minime privind studiile urmate diferă. În general, diploma de licenţă este necesară pentru toate posturile de administrator. În unele cazuri este posibil să fie necesară o anumită experienţă profesională. Lingviştii (interpreţi, traducători, jurişti-lingvişti) trebuie să demonstreze că dispun de cunoştinţe lingvistice suplimentare faţă de cele minime, menţionate mai sus.

Ce face EPSO?

Misiunea centrală a EPSO este de a furniza servicii profesionale de selecţie a personalului pentru instituţiile Uniunii Europene.

Principalul domeniu de competenţă al Oficiului European pentru Selecţia Personalului (EPSO) constă în furnizarea de servicii de selecţie a personalului la cele mai înalte standarde profesionale, pentru instituţiile UE.

EPSO şi personalul său urmăresc să satisfacă atât nevoile instituţiilor, cât şi aşteptările candidaţilor prin atragerea şi selectarea de oameni talentaţi, proveniţi din toate statele UE, prin intermediul unor proceduri de selecţie eficiente şi corecte.

EPSO îşi propune să furnizeze instituţiilor personal înalt calificat, în timp util şi în funcţie de solicitările acestora, astfel încât să le permită să facă faţă provocărilor cu care se confruntă.

În instituţiile Uniunii Europene lucrează 40.000 de femei şi bărbaţi provenind din medii culturale, educaţionale şi profesionale diverse, dar care au în comun pasiunea pentru Europa.

Personalul din instituţiile europene se bucură de un mediu de lucru cu adevărat multicultural. Cu toţii sunt profesionişti în domeniul în care lucrează, dotaţi cu un spirit de echipă deosebit. Prin entuziasmul pe care îl manifestă şi prin cunoştinţele pe care le deţin contribuie nu doar la prosperitatea Europei, ci şi a întregii lumi.