Evenimentele saptamanii 1-7 decembrie 2009



Un proiect de lege ce vizeaza sa clarifice problema drepturilor de rambursare a cheltuielilor pentru pacientii europeni care se trateaza in strainatate a fost blocat, la 1 decembrie, la nivelul Consiliului UE, avand in vedere sapte tari – Grecia, Lituania, Spania, Portugalia, Polonia, Romania si Slovacia – si-au anuntat refuzul de a plati fara stabilirea unor limite stricte.

„Este necesar sa li se garanteze o siguranta a cetatenilor europeni. Nu dorim sa lasam la latitudinea tribunalelor transarea caz cu caz”, a sustinut ministrul suedez al sanatatii si afacerilor sociale, Goran Hagglund, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, in fata omologilor sai europeni reuniti la Bruxelles.

Acest proiect de lege privind libertatea de miscare a pacientilor viza mai ales iesirea din ilegalitate a majoritatii guvernelor UE care nu se conformeaza jurisprudentei Curtii Europene de Justitie.

Astazi bolnavii pot alege fara autorizatie prealabila sa se trateze in strainatate, urmand sa li se ramburseze de catre tara lor cheltuielile, potrivit unor decizii in justitie. Bruxellesul a incercat sa inscrie drepturile acestor pacienti intr-un text de lege pentru a le face in mai mica masura subiect de contestatie.

Pacientii „transfrontalieri” sunt minoritari astazi – 1% din cheltuielile la nivel national. Spania si Portugalia au refuzat categoric incurajarea unei forme de „turism medical”, nedorind sa ramburseze ingrijirile de sanatate in strainatate, administrate in institutii private neconvenite.

Acestea ar crea, spun aceste tari, o inegalitate pentru o vasta majoritate de cetateni care raman sa se ingrijeasca acasa. Cu alte cuvinte, „abuzuri” de ingrijire care nu ar fi fost ocazionate in mod normal, a supralicitat Lituania, si ea in tabara „nu”-ului alaturi de Polonia, Romania, Slovacia si Grecia.