Intalnirea anuala generala la Tallinn



Reţeaua de centre de informare Europe Direct oferă informaţii generale pe teme ale Uniunii Europene în toate limbile oficiale şi consultanţă pentru a ajuta cetăţenii să depăşească probleme practice în exercitarea drepturilor lor în Europa.

Această reţea cuprinde aproximativ 500 de centre de informare în Europa, iar în România există 31 de astfel de centre de informare.

Pentru a exploata pe deplin potenţialul european al reţelei, au fost stabilite anumite întâlniri anuale generale, ce au ca scop dezvoltarea cooperării membrilor reţelei. Este vorba de evenimente de înalt nivel, care promovează schimburile interactive, ideile inovatoare şi stabilirea de contacte în cadrul reţelei. Fiecare întâlnire anuală generală este structurată în jurul a uneia sau mai multor priorităţi de comunicare pentru anul curent sau următor, care sunt popularizate în cadrul tuturor sesiunilor evenimentului.

Anul acesta intâlnirea anuală generală a avut loc la Tallinn, capitala Estoniei, în septembrie 2009. În concordanţă cu priorităţile de comunicare din acest an, întâlnirea anuală generală s-a concentrat pe tema: „O Europă a cetăţenilor”. Astfel de întâlniri aduc împreună centrele de informare din Europa pentru două zile de discuţii şi schimb de experienţă.

Prezenţi la această întâlnire au fost membri ai Parlamentului European, ai Comitetului Economic şi Social precum şi membri ai Parlamentului estonian care au luat parte la dezbatere. De asemenea, Nikiforos Diamandouros a prezentat activitatea sa în calitate de Mediator European (European Ombudsman) şi a răspuns într-un mod prietenos la întrebările publicului.

Toţi participanţii au avut oportunitatea de a lucra împreună în ateliere paralele şi de a împărtăşi practici inovatoare. Astfel, au existat şase ateliere de lucru, fiecare cu tematică diferită: egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, oportunităţi pentru tineret, includerea socială, sănătatea publică şi protecţia consumatorilor, mobilitatea de a lucra, precum şi împărtăşirea experienţei privind raspunsurile la întrebările cetăţenilor.

Centrul Europe Direct Argeş a participat în cadrul secţiunii Oportunităţi pentru tineret cu prezentarea campaniei Eu creez sau copiez?, lansată la nivel local. Este vorba de o campanie ce se desfăşoară pe durata a şase luni de zile şi care este adresată unui număr de 300 de elevi din şcolile şi liceele argeşene. Astfel, acestora le sunt comunicate metodele şi tehnicile corecte de informare şi documentare privind evaluarea acurateţei unei informaţii. Această campanie se înscrie în tematica Anul European al Creativităţii şi al Inovaţiei şi urmăreşte dezvoltarea unei gândiri practice, cu abilităţi de rezolvare a problemelor şi capacitate de aplicare a cunoştiinţelor şi ideilor.

Printre obiectivele principale ale campaniei menţionăm: promovarea valorilor originale, creative în scopul deschiderii faţă de idei noi în contextul societăţii actuale care este o societate bazată pe cunoaştere, prezentarea pericolelor spaţiului virtual,  a riscurilor legate de plagiat, drepturi de autor şi download ilegal, conştientizarea responsabilităţilor ce revin oricărui cetăţean european, a răspunderii pentru faptele sale şi pentru consecinţele acestora, precum şi dobândirea, de către grupul ţintă ales, a capacităţilor de identificare, evaluare, extragere şi utilizare a informaţiilor relevante şi utile din noianul de informaţii cu care suntem înconjuraţi.

De asemenea, broşura realizată special de către reprezentanţii centrului Europe Direct Argeş pentru această campanie a fost apreciată de către participanţii la această întâlnire anuală generală ca fiind un material cu un conţinut deosebit de informativ. Broşura poate fi consultată pe site-ul centrului nostru, accesând următoarea adresă: https://www.edarges.ro/www/?page id=754