Concurs Lider europeanO competiție care își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor de liceu, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor.

Obiectivul concursului este de a spori și consolida spiritul Uniunii Europene în rândul tinerilor, în contextul activităților legate de valorile și temele europene.

Provoacă elevii de liceu, din clasele IX-XII, să lucreze în echipă și să elaboreze proiecte prin care să răspundă problemelor sau oportunităților existente în comunitățile locale. Concursul se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în oricare dintre domeniile: educație, social, cultural, afaceri/ economic și de mediu.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să participi la Lider European?

  • Să fii elev în ciclul liceal (clasele IX– XII), la un liceu din România.
  • Să acorzi atenție situațiilor din jurul tău, să poți identifica cu ușurință probleme sau oportunități apărute în comunitatea ta și să te adaptezi ușor lucrului în echipă.

Calendarul competiției Lider European 2023

  • 28 septembrie – 9 octombrie / Înregistrarea la întâlnirile ONLINE de pregătire

Înscrierea profesorilor împreună cu elevii din unitățile de învățământ pe care le reprezintă la întâlnirile de informare și pregătire online.

Înscrierea la întâlnirile ONLINE se va face prin platforma: https://lidereuropean.ro

* Înscrierea la întâlnirile online nu presupune formarea echipelor. În această etapă, profesorii se pot înscrie pentru informare și pregătire cu un număr nelimitat de elevi care sunt interesați de acest concurs. 

  • 10 și 11 octombrie / Întâlnirile ONLINE

Organizarea întâlnirilor online de informare și pregătire – profesorii și elevii se înregistrează și participă la cele două întâlniri online dedicate concursului Lider European, care vor oferi toate informațiile necesare si vor răspunde întrebărilor adresate de participanți.

Participarea profesorilor și a elevilor la întâlnirile online nu implică obligativitatea înscrierii și participării în concurs.

  • 12  – 17 octombrie / Înscrierea echipelor în concurs

Înscrierea echipelor în concurs se face prin platforma: https://lidereuropean.ro

* Înscrierea echipelor în concurs este diferită de înscrierea la întâlnirile online, pe un formular diferit. 

  • 18 octombrie – 5 noiembrie / Pregătirea proiectelor

În această perioadă, echipele își conturează și își scriu proiectele cu care doresc să participe la concurs.

  • 6 – 8 noiembrie / Transmiterea proiectelor

Transmiterea proiectelor participante, conform indicațiilor din ghidul și regulamentul de concurs, pe adresa concurs@bseurope.com.

  • 9 – 20 noiembrie / Evaluare

Evaluarea proiectelor înscrise în concurs.

  • 22 noiembrie / Anunțarea finaliștilor

Anunțarea echipelor finaliste  și transmiterea detaliilor pentru etapa finală, organizată  în București, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România – Casa Europa

  • 28 noiembrie / Finala

Etapa finală, București, Casa Europa: prezentarea proiectelor, stabilirea podiumului și festivitatea de premiere.

Mai multe informații aici: https://romania.representation.ec.europa.eu/lider-european_ro