Evenimentele săptămânii 4 – 10 septembrie 2023



* Demnitari creştini ortodocşi şi cetăţeni credincioşi din Grecia s-au pronunţat în ultimele zile împotriva noilor cărţi de identitate biometrice pe care guvernul de la Atena a decis să le pună în circulaţie în viitor, aplicând o reglementare europeană.

* Numărul cererilor de azil înregistrate în statele Uniunii Europene, în Elveţia şi Norvegia în primul semestru al acestui an a crescut cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2022, a anunţat marţi Agenţia pentru azil a Uniunii Europene.

Conform Agenţiei UE, 519.000 de cereri de azil au fost depuse în primele şase luni ale anului şi se estimează că, ‘potrivit tendinţelor actuale, numărul cererilor ar putea depăşi 1 milion până la sfârşitul anului’.

Cei mai mulţi solicitanţi (44%) vin din Siria, Afganistan, Venezuela, Turcia şi Columbia.

Germania este ţara care a primit cele mai multe dosare în 2023, 30% din total, de aproape de două ori mai multe decât Spania (17%) şi Franţa (16%).

* Comisia Europeană a propus miercuri introducerea unui card european standardizat pentru dizabilităţi şi consolidarea actualului card european de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi, documente ce vor fi recunoscute peste tot în Uniunea Europeană.

Cardul european pentru dizabilitate va servi drept dovadă recunoscută a dizabilităţii în întreaga UE, oferind acces egal la condiţii speciale şi tratament preferenţial în serviciile publice şi private, inclusiv, de exemplu, la transport, evenimente culturale, muzee, centre de agrement şi sportive sau parcuri de distracţii. Cardul va fi emis de autorităţile naţionale abilitate şi va completa cardurile sau certificatele naţionale existente.

Propunerea de directivă doreşte de asemenea să consolideze cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi.

În prezent, pentru numeroase persoane cu dizabilităţi, transportul cu autoturismul privat rămâne cea mai bună sau singura posibilitate pentru a călători sau a se deplasa în mod independent, asigurându-le autonomia. Îmbunătăţirile propuse pentru actualul card european de parcare vor permite persoanelor cu dizabilităţi să aibă acces la aceleaşi drepturi de parcare disponibile în alt stat membru.

Acesta va avea un format comun obligatoriu, va fi dotat cu dispozitive de securitate împotriva fraudei şi falsificării, va înlocui cardurile naţionale de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi şi va fi recunoscut în întreaga UE.

Sursa: Agerpres