Website-ul Dolceta



Dacă eşti preocupat de siguranţa ta în ceea ce priveşte securitatea produselor şi drepturile tale ca şi consumator european, atunci poţi să accesezi cu încredere website-ul: www.dolceta.eu/romana/ prin care poţi afla mai multe informaţii cu privire la protecţia consumatorului.

Dolceta este un instrument interactiv de informare, îndrumare şi instruire a consumatorilor şi este acronimul pentru Dezvoltarea de Instrumente Online de Educare a Consumatorilor Adulţi (Development of Online Consumer Education Tools for Adults). Proiectul este susţinut de către Comisia Europeană şi este implementat în toate cele 27 de state membre ale UE.

Website-ul Dolceta oferă consumatorilor abilităţile necesare pentru a compara produsele şi serviciile de pe piaţă, pentru a decide în privinţa achiziţiilor pe care le fac şi pentru a-şi apăra drepturile legitime de care beneficiază în calitate de consumatori. Informaţiile legale şi practice sunt adaptate pentru caracteristicile naţionale ale fiecărei ţări.

De asemenea, trebuie să ştiţi că website-ul nu are drept scop oferirea de informaţii exhaustive cu privire la toate domeniile legate de drepturile consumatorilor. Se centrează asupra întrebărilor frecvente şi asupra situaţilor problematice pentru consumatori în viaţa de zi cu zi. Răspunsurile la aceste întrebări sunt legale şi practice.

Explicaţiile cele mai teoretice sunt însoţite de exerciţii şi exemple, ce permit o mai bună înţelegere a informaţiilor oferite. Un aspect util al website-ului este că indică link-uri către alte website-uri, acestea fiind relevante pentru cine doreşte să îşi aprofundeze cunoştiinţele cu privire la o temă specifică sau pentru cine se confruntă cu o situaţie specifică.

Secţiunea “Spaţiul Profesorului” oferă un spaţiu virtual care poate fi utilizat ca şi un instrument pedagogic pentru traineri şi profesori. Accesându-l se pot găsi posibile răspunsuri la întrebările: Ce presupune, Cum, Când şi Cu ce resurse? poate fi realizată eficient educaţia consumatorului în mediul formal, nonformal şi informal.

Website-ul include patru module:

– Modulul 1: Drepturile Consumatorilor conţine 8 teme: Contracte de vânzare, Afişarea preţurilor, Vânzări la distanţă, Publicitate, Securitatea produselor şi serviciilor, Rezolvarea litigiilor, Piaţa unică, Probleme particulare.

– Modulul 2: Servicii Financiare dezvoltă particularităţile serviciilor financiare pentru consumatori. Conţine 6 teme: Creditul de consum, Credite ipotecare, Administrarea contului bancar, Mijloace de plată, Economii & Investiţii.

Modulul 3: Securitatea consumatorului cuprinde teme precum securitatea produselor, autoprotejează-te şi glosar.

Modulul 4: Spaţiul profesorului oferă introducere în educaţia consumatorilor, managementul finanţelor, siguranţa şi sănătatea consumatorilor, consumatorul responsabil, glosar.