Evenimentele săptămânii 22-28 mai 2023Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a lansat luni cea de-a treia ediţie a campaniei #EUChooseSafeFood, al cărei obiectiv este de a ajuta cetăţenii europeni să ia decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la alegerile lor alimentare.

În 2023, campania va cunoaşte o amploare fără precedent, extinzându-se la 16 ţări din Europa (15 ţări membre UE şi Macedonia de Nord). România este pentru prima dată cooptată în această campanie.

Campania #EUChooseSafeFood este concepută pentru a sprijini cetăţenii să gândească în mod critic cu privire la alegerile zilnice pe care le fac în ceea ce priveşte alimentele. Aceasta le oferă consumatorilor informaţii practice şi uşor de accesat, de la ajutor pentru citirea etichetelor produselor alimentare şi înţelegerea aditivilor, până la sfaturi privind prepararea şi depozitarea alimentelor.

Campania acoperă multe subiecte legate de alimentaţie, iar în acest an se va axa pe recomandări pe care le pot urma consumatorii pentru a asigura o bună igienă alimentară acasă, pe modalităţi de reducere a risipei alimentare şi pe măsurile luate în întreaga UE pentru a combate toxiinfecţiile alimentare.

Campania se adresează în primul rând cetăţenilor europeni cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, cu accent pe tinerii părinţi şi pe persoanele interesate de siguranţa alimentară şi de ştiinţă. Aceasta evidenţiază rolul pe care îl joacă oamenii de ştiinţă europeni, prin eforturile lor unite de a proteja consumatorii de riscurile legate de alimente.

Lansarea campaniei #EUChooseSafeFood marchează punctul de start al unor iniţiative care vor fi puse în practică la nivelul Uniunii Europene şi la nivel naţional în 16 ţări europene. În săptămânile şi lunile următoare, guverne şi autorităţi pentru siguranţă alimentară din întreaga UE vor lansa activităţi şi evenimente specifice pentru publicul lor naţional sub egida #EUChooseSafeFood.

Cele 16 ţări participante la ediţia din 2023 a campaniei #EUChooseSafeFood sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Macedonia de Nord.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) este o agenţie a Uniunii Europene înfiinţată în 2002 cu scopul de a servi drept sursă imparţială de consiliere ştiinţifică pentru managerii de risc şi de a transmite informaţii privind riscurile asociate cu lanţul alimentar. Aceasta cooperează cu părţile interesate pentru a promova coerenţa consultanţei ştiinţifice a UE şi oferă baza ştiinţifică pentru legile şi regulamentele menite să protejeze consumatorii europeni împotriva riscurilor legate de produsele alimentare – de la fermă la consumator.

Sursa Agerpres