* Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită mai multe resurse financiare şi simplificarea programului UE de distribuţie de fructe, legume, lapte şi produse lactate în şcoli, în condiţiile în care doar 20% dintre elevii din UE au fost vizaţi de program.
În urma dezbaterii plenare, eurodeputaţii au adoptat rezoluţia privind punerea în aplicare a programului cu 534 voturi pentru, 57 împotrivă şi 23 abţineri, informează un comunicat al PE.
În ciuda cererii ridicate a şcolilor din unele state membre de a participa la program, bugetul limitat a împiedicat acest program să ajungă la mulţi elevi. Prin urmare, aceştia solicită o majorare a bugetului programului, astfel încât produsele să poată fi distribuite mai multor elevi, mai des şi în mod regulat.
Având în vedere că există diferenţe mari între statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare a programului, rezoluţia adoptată propune realocarea către alte state membre a sumelor care nu au fost utilizate.
Cel puţin 10% din finanţare ar trebui să fie alocată pentru măsuri educaţionale privind obiceiurile alimentare sănătoase.
Fructele, legumele şi produsele lactate care urmează să fie distribuite în şcolile din UE ar trebui să fie neprelucrate, fără adaos de zahăr, grăsimi, sare sau îndulcitori, ecologice, produse la nivel local şi cu indicaţii de calitate, menţionează rezoluţia.
Modalitatea de participare a şcolilor la program trebuie simplificată pentru a fi atrăgătoare, potrivit eurodeputaţilor, care solicită mai puţină birocraţie pentru şcolile implicate. De asemenea, aceştia propun să se analizeze posibilitatea de a extinde sistemul către ţările candidate.
Programul UE pentru şcoli funcţionează cu un buget de 220 de milioane de euro pe an şcolar.
* România poate fi printre primele state membre care adoptă legislaţie anti-SLAPP pentru cazurile interne, după ce aceasta va fi transpusă iniţial pentru cazurile cu implicaţiile transfrontaliere, a declarat eurodeputata Ramona Strugariu, membră a grupului Renew din Parlamentul European (PE).
Actul european pentru libertatea presei şi directiva anti-SLAPP sunt două texte legislative propuse de Comisia Europeană care vizează protejarea media şi care se află în prezent în proces de negociere între grupurile politice din PE.
„Lucrăm la ceea ce se numesc amendamente de compromis, fiecare dintre grupurile politice vine cu o propunere de amendare a textului şi negociem. Eu sunt raportoare a Parlamentului European în Comisia LIBE (libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) pentru ambele propuneri legislative şi noi lucrăm la aceste texte de compromis care reflectă viziunea diferitelor grupuri politice şi încercăm să ajungem la cel mai bun text cu putinţă”.
Ea a afirmat că speră că până la sfârşitul lui iulie să aibă loc votul final al PE pe directiva anti- SLAPP, care vizează combaterea proceselor strategice împotriva mobilizării publice sau proceselor abuzive împotriva jurnaliştilor şi activiştilor, în timp ce Comisia pentru cultură şi educație a PE (CULT) ar urma să se pronunțe asupra Actului european pentru libertatea presei, undeva în luna septembrie.
Sursa: Agerpres