Youth4Regions



Youth4Regions este un program al Comisiei Europene care ajută studenții la jurnalism și tinerii jurnaliști să descopere ce face UE în regiunea lor.

Acesta oferă șansa de a beneficia de cursuri de formare în domeniul jurnalismului și al politicii de coeziune a UE, de un mentorat din partea unor jurnaliști consacrați din țara dumneavoastră și de a lucra cot la cot cu jurnaliști renumiți în timpul Săptămânii regiunilor UE.

În plus, participanții selectați vor avea, de asemenea, șansa de a vizita sediile mass-media și instituțiile UE și de a lua parte, în calitate de jurnaliști, la deplasările de presă ale Comisiei Europene în statele membre (toate cheltuielile fiind acoperite de Comisia Europeană).

În plus, participanții selectați se califică și pentru premiul Megalizzi-Niedzielski pentru jurnaliști aspiranți.

Candidații eligibili trebuie :

  • să fie cetățeni ai unui stat membru al UE sau ai unei țări vecine UE.
  • să aibă între 18 și 30 de ani
  • să demonstreze un interes real pentru jurnalism prin studii și/sau experiență profesională sau să fie proaspăt absolvent de jurnalism (până la 2 ani de la absolvire) cu până la 2 ani de experiență în jurnalism
  • să nu fi participat la edițiile anterioare ale programului Youth4Regions

Calendarul

Toți candidații selectați vor fi invitați la Bruxelles pentru a participa la Programul Youth4Regions în timpul Săptămânii Regiunilor UE (7- 13 octombrie 2023), pentru care Comisia Europeană va acoperi cheltuielile de călătorie și cazare.

Programul include cursuri de formare în domeniul jurnalismului și al politicii regionale a UE, mentorat din partea unor jurnaliști consacrați, vizite la sediile mass-media din domeniul afacerilor europene și la instituțiile UE, precum și oportunitatea unică de a participa, în calitate de jurnalist, la deplasările de presă ale Comisiei Europene în statele membre.

Cum să te înscrii?

Trimite un articol scurt (între 2500 și 6250 de cuvinte) sau un reportaj video scurt (2-3 minute) în care să prezinți un proiect cofinanțat de Fondul european de dezvoltare regională (inclusiv Interreg) sau de Fondul de coeziune.

Articolul sau scurta înregistrare video trebuie să acopere tema ”emanciparea tinerilor”.

Contribuțiile sunt acceptate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE. Cu toate acestea, în cazul contribuțiilor video, este necesar un scurt rezumat scris în limba engleză.

Termen limită: 10 iulie 2023.

Mai multe informații aici:

https://ec.europa.eu/regional_policy/policy/communication/partnership-with-media/youth4regions_en