Evenimentele săptămânii 8 – 14 mai 2023



*  A fost publicat un raport privind rezultatele programării politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, unele dintre concluziile sale fiind: fondurile disponibile în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027 vor sprijini crearea a 1,3 milioane de locuri de muncă şi vor permite creşterea PIB-ului UE cu 0,5 % în medie până la sfârşitul deceniului şi cu până la 4% în unele state membre. Finanţarea va contribui, de asemenea, la furnizarea a numeroase bunuri publice comune, oferind beneficii tangibile şi concrete cetăţenilor, regiunilor şi oraşelor europene. Pentru ca toate acestea să devină realitate, politica de coeziune va debloca în această perioadă un volum de investiţii care totalizează 545 de miliarde euro, din care 378 de miliarde euro sunt finanţate de UE.

Politica de coeziune oferă un sprijin puternic pentru cercetare şi inovare şi abordează problema decalajului digital. De asemenea, vizează sprijinirea modernizării şi digitalizării serviciilor publice şi a transformării digitale a întreprinderilor.

În ceea ce priveşte investiţiile verzi în atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea, politica de coeziune sprijină proiecte în domeniile eficienţei energetice şi energiei din surse regenerabile, care sunt deosebit de importante pentru punerea în aplicare a acţiunilor-cheie din cadrul planului REPowerEU.

Va fi totodată acordat sprijin pentru mobilitatea urbană sustenabilă prin includerea a 1.230 km de linii de tramvai şi metrou noi şi modernizate şi a 12.200 km de infrastructură pentru biciclete. 16,4 milioane de persoane vor avea acces la apă curată şi la o infrastructură îmbunătăţită de ape uzate datorită investiţiilor pentru coeziune.

Politica de coeziune oferă sprijin cetăţenilor şi zonelor afectate în cea mai mare măsură de tranziţia către neutralitatea climatică. Astfel, aproape 39.000 de întreprinderi vor primi sprijin pentru a parcurge această tranziţie. În mod concret, peste 5.000 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) vor beneficia de investiţii în noi competenţe pentru specializare inteligentă, tranziţie industrială şi antreprenoriat. Până la 120.000 de şomeri vor beneficia de măsuri de sprijin pentru piaţa muncii şi aproape 200.000 de persoane vor dobândi noi calificări.

Fondurile de coeziune oferă cetăţenilor sprijin inclusiv în viaţa profesională. Acest sprijin favorizează dezvoltarea competenţelor şi învăţarea pe tot parcursul vieţii – priorităţi esenţiale în cadrul Anului european al competenţelor – pentru cel puţin 6,5 milioane de şomeri. Acest lucru va contribui la atingerea până în 2030 a obiectivului UE ca cel puţin 60% din totalul adulţilor să participe în fiecare an la cursuri de formare.

Asistenţa medicală şi îngrijirea pe termen lung, inclusiv infrastructura şi echipamentele, vor beneficia de îmbunătăţiri importante şi se preconizează că 60 de milioane de pacienţi vor primi consultaţii sau tratament în unităţi medicale noi sau modernizate.

Sursa: Agerpres