Evenimentele săptămânii 1-7 mai 2023



* Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la Regulamentul privind protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele artizanale şi industriale.

Odată ce acest regulament va fi aprobat definitiv, indicaţiile geografice (IG), care până în prezent erau utilizate în principal pentru produse alimentare şi băuturi, vor fi extinse la produse industriale ale căror calităţi sunt legate în mod esenţial de aria de producţie, cum ar fi cristalul de Boemia, porţelanul de Limoges sau tacâmurile de Solingen, potrivit  https://www.consilium.europa.eu/.

Protecţia indicaţiilor geografice pentru astfel de produse va duce la sporirea inovării şi a investiţiilor în artizanat, ajutând artizanii şi producătorii, în special IMM-urile, să îşi promoveze şi să îşi protejeze cunoştinţele specifice tradiţionale la nivelul UE, în conformitate cu normele UE în materie de concurenţă.

* La 3 mai, de Ziua internaţională a libertăţii presei, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul „Daphne Caruana Galizia” pentru jurnalism. Premiul nrecompensează anual jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului, potrivit https://www.europarl.europa.eu/.

Pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a susţine şi sublinia importanţa jurnalismului profesionist în apărarea libertăţii şi egalităţii. Jurnaliştii îşi pot transmite articolul sau articolele online, pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu/ până pe 31 iulie 2023.

Sursa Agerpres