Portalul „Sanatate-UE”



Portalul „Sănătate-UE” (portalul oficial al Uniunii Europene privind sănătatea publică) este o iniţiativă a Direcţiei-Generale de Sănătate şi Protecţia Consumatorilor prin care se prezintă o serie de informaţii şi date despre diverse aspecte legate de sănătate şi despre activităţile la nivel european şi internaţional în domeniu.

Obiectivul principal al acestui portal tematic este de a pune la dispoziţia cetăţenilor europeni informaţii complete privind iniţiativele şi programele din domeniul sănătăţii publice desfăşurate la nivel comunitar. Acest portal este menit să contribuie la atingerea obiectivelor UE în domeniul sănătăţii publice şi este un instrument important prin care se poate promova adoptarea unui stil de viaţă sănătos, conducând la o ameliorare constantă a sănătăţii în cele 27 de state.

Portalul „Sănătate-UE” se adresează celor care doresc să fie la zi cu informaţiile care au un efect asupra sănătăţii lor şi celor care sunt interesaţi de politicile şi deciziile care se iau la nivel european, naţional şi internaţional. De asemenea, portalul este o sursă importantă de informaţii pentru specialiştii din domeniul sănătăţii, administraţii, responsabili politici şi factori interesaţi. Este accesibil tuturor, inclusiv persoanelor în vârstă şi persoanelor cu handicap, având în vedere că respectă regulile privind accesibilitatea recunoscute la nivel internaţional. De asemenea, portalul oferă specialiştilor acces la bazele de date statistice relevante pentru sănătatea publică.

Accesul la informaţii este facilitat de existenţa unei structuri tematice simple, care prezintă diverse aspecte legate de sănătate care afectează cetăţenii şi mediul lor. Unul din principalele obiective ale Programului de acţiune comunitară în domeniul sănătăţii publice (2008-2013) este să ofere informaţii comparative asupra stării de sănătate a cetăţenilor europeni, prin elaborarea unor indicatori de sănătate şi culegerea datelor necesare. Informaţiile care urmează să fie culese ar trebui să acopere atât comportamentul populaţiei în relaţie cu sănătatea (de ex. date despre stiluri de viaţă şi alţi factori care influenţează sănătatea) şi bolile (de ex. incidenţa şi modalităţile de monitorizare a bolilor cronice, grave sau rare), cât şi sistemele de sănătate (de ex. informaţii despre accesul la îngrijiri medicale, calitatea serviciilor medicale, resursele umane şi viabilitatea financiară a sistemelor de sănătate).
Procesul de culegere a datelor se va baza pe o serie de indicatori de sănătate comparabili, aplicabili pe tot teritoriul Europei, precum şi pe un set de definiţii şi metode de culegere şi utilizare a datelor stabilite de comun acord.

În cadrul Programului de acţiune comunitară în domeniul sănătăţii 2008-2013, aflat în prezent în curs de desfăşurare, s-a elaborat o listă cu indicatori de sănătate în Comunitatea Europeană (ECHI). Analiza acestor indicatori şi culegerea datelor sunt realizate de grupuri de lucru şi operative coordonate, în strânsă cooperare cu Eurostat şi programul statistic comunitar. Colaborarea dintre UE şi OMS, OCDE şi alte organizaţii internaţionale care activează în domeniul informaţiilor privind sănătatea va fi intensificată.

Acţiunile UE se axează aşadar pe îmbunătăţirea calităţii şi comparabilităţii acestor indicatori, cu scopul de a facilita efectuarea analizei informaţiilor de către statele membre şi de către reţelele europene. De asemenea, se doreşte ca informaţiile privind sănătatea publică să fie mai uşor accesibile. Astfel, obiectivul final este crearea unui sistem european de informaţii şi cunoştinţe în domeniul sănătăţii, accesibil experţilor europeni şi publicului larg.

De asemenea, portalul conţine actele legislative adoptate de instituţiile comunitare şi publicaţiile UE, ceea ce facilitează cunoşterea obiectivelor Uniunii Europene şi a mijloacelor adoptate pentru a le îndeplini. Dacă doriţi sa consultaţi acest portal, accesaţi următoarea adresă: http://ec.europa.eu/health-eu/index_ro.htm