* Comisia Europeană a lansat în 15 martie runda de înscrieri de primăvară DiscoverEU, în cadrul căreia 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa.
Pentru a putea câştiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitaţi să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări şi la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale).
Candidaţii selectaţi născuţi în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 şi 30 septembrie 2024. Runda de înscrieri este deschisă candidaţilor din Uniunea Europeană şi din ţările terţe asociate la programul Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia şi Turcia.
Un număr de 70.000 de tineri din toată Europa au şansa de a descoperi Europa şi de a-şi îmbogăţi competenţele chiar în Anul European al Competenţelor – European Year of Skills.
Pe tot parcursul anului 2023, Comisia, Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice şi private de ocupare a forţei de muncă, camerele de comerţ şi industrie, furnizorii de educaţie şi formare, lucrătorii şi întreprinderile vor colabora pentru a promova dezvoltarea competenţelor, care va duce la îmbunătăţirea perspectivelor profesionale şi de viaţă pentru cetăţeni.
Acest lucru va permite Europei să devină mai competitivă prin stimularea forţei sale de muncă şi prin asigurarea faptului că transformarea verde şi cea digitală şi redresarea economică sunt echitabile şi juste din punct de vedere social.
* Consiliul Uniunii Europene, care reuneşte statele membre, a adoptat formal decizia prin care va fi crescut până la 7,979 miliarde de euro plafonul financiar până în anul 2027 pentru fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), pe care blocul comunitar îl foloseşte pentru a finanţa parţial armele pe care le oferă Ucrainei.
Decizia confirmă acordul politic convenit de statele membre pe 12 decembrie, respectiv creşterea plafonului de finanţare al EPF la 2 miliarde de euro pentru anul 2023, cu posibilitatea unei creşteri suplimentare de până la 5,5 miliarde de euro până în 2027.
Creat în 2021, atunci cu obiectivul de a finanţa „acţiuni comune de politică externă şi securitate relaţionate cu chestiuni militare şi de securitate, cu obiectivul prevenirii conflictelor, prezervării păcii şi consolidării securităţii şi stabilităţii internaţionale”, fondul Facilitatea Europeană pentru Pace este finanţat din contribuţii ale statelor UE. Acest fond a fost folosit de când a început invazia rusă în Ucraina pentru a li se rambursa parţial statelor membre costurile cu armele şi muniţiile oferite Kievului.
Sursa: Agerpres