Evenimentele săptămânii 20 – 26 februarie 2023



* Comisia Europeană a prezentat o serie de acţiuni menite să permită tuturor cetăţenilor şi întreprinderilor din întreaga UE să beneficieze, cel târziu în 2030, de conectivitate cu viteze de ordinul gigabiţilor pe secundă, în concordanţă cu obiectivele deceniului digital al Europei, şi să permită transformarea sectorului conectivităţii din UE.

În plus, Comisia a iniţiat o consultare exploratorie privind viitorul sectorului conectivităţii şi al infrastructurii aferente acestuia pentru a culege opinii cu privire la modul în care cererea tot mai mare în materie de conectivitate şi progresele tehnologice pot influenţa evoluţiile şi nevoile viitoare.

* Anul trecut au fost înregistrate în jur de 966.000 de cereri de azil în statele Uniunii Europene, Elveţia şi Norvegia, un record după 2016 în momentul crizei refugiaţilor, potrivit datelor provizorii publicate de Agenţia UE pentru azil (AUEA). Faţă de 2021, creşterea este de peste 50% şi se datorează ‘în parte ridicării restricţiilor legate de pandemia de COVID-19’, dar şi situaţiilor de conflict şi de insecuritate alimentară în lume.

* Comisia Europeană colaborează, în prezent, cu Preşedinţia suedeză a Consiliului UE pentru ca o decizie pozitivă cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să poată fi luată de Consiliu cât mai curând posibil în acest an. România şi Bulgaria pot conta în continuare pe sprijinul Comisiei.

* Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse.

Prelungirea suspendării taxelor vamale şi a altor măsuri comerciale în cazul produselor ucrainene se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Sursa: Agerpres