Evenimentele săptămânii 13-19 februarie 2023



* Comisia Europeană a publicat previziunile intermediare din iarnă care îmbunătăţesc perspectivele de creştere pentru 2023 la 0,8 % pentru UE şi la 0,9 % pentru zona euro.

În prezent se preconizează că ambele zone vor evita, la limită, recesiunea tehnică anticipată pentru începutul anului. De asemenea, previziunile diminuează uşor rata preconizată a inflaţiei, atât pentru 2023, cât şi pentru 2024, conform https://ec.europa.eu/. Previziunile economice din iarna anului 2023 oferă o actualizare a previziunilor economice din toamna anului 2022, care au fost prezentate la 11 noiembrie 2022.

* Comisia a propus norme detaliate pentru a defini ceea ce înseamnă în UE hidrogen din surse regenerabile prin adoptarea a două acte delegate necesare în temeiul Directivei privind energia din surse regenerabile. Aceste acte fac parte dintr-un cadru amplu de reglementare al UE care vizează hidrogenul şi care include investiţii în infrastructura energetică şi norme privind ajutoarele de stat.

* Comisia Europeană a propus noi obiective ambiţioase privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi, începând cu 2030. Aceste obiective vor contribui la reducerea emisiilor de CO2 în sectorul transporturilor – camioanele, autobuzele urbane şi autobuzele pe distanţe lungi sunt responsabile pentru peste 6% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din UE şi pentru peste 25% din emisiile de gaze cu efect de seră generate de transportul rutier, informează site-ul Comisiei.

* Parlamentul European (PE) a adoptat, în sesiune plenară la Strasbourg, planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile, România urmând să beneficieze de o alocare de 1,39 de miliarde de euro în vederea finanţării de proiecte în domeniul energiei, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până în 2026. Facilitatea pentru redresare şi rezilienţă este o măsură extraordinară şi unică, în vigoare până la 31 august 2026, conform https://www.europarl.europa.eu/.

Sursa: Agerpres